Гешев подава оставка като прокурор, но продължава да работи за справедливост „с политически средства“

NetNews

Освободеният преди по-малко от седмица от поста главен прокурор Иван Гешев съобщи, че е подал оставка като прокурор и намекна, че ще влезе в политиката. Той направи това във видео обръщение, публикувано в YouTube в понеделник.

Той каза, че това е последното му изказване като магистрат. Той напуска прокуратурата, защото е осъзнал, че „никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика“.

Във видеото Гешев говори от трибуна, а зад него са закачени българското и европейското знаме. По този начин изглеждат по принцип изказвания на премиера, министрите и президента на България.

„Днес говоря на българите в България така, както обещах с ясното разбиране, че политическите проблеми се решават с политически средства. Днес ви обещавам едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“, каза още Гешев, с което намекна, че ще влезе в политиката.

Иван Гешев беше окончателно освободен от поста на главен прокурор с указ на президента Румен Радев в четвъртък. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

Той беше уволнен на средата на 7-годишния си мандат. Още от както беше избран за главен прокурор Гешев е критикуван, че нарочно бездейства по определени ключови дела срещу водещи политици и бизнесмени. Според критиците му той държи тези дела „на трупчета“, за да може да ги „активира“, когато иска нещо от хората, които са обвинени.

Откакто ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ поискаха оставката на Гешев, прокуратурата се задейства по няколко знакови дела, известни като „Барселонагейт“, обвързано с Бойко Борисов, „Осемте джуджета“ и разследването за двойното гражданство на Кирил Петков.

В петък БТА съобщи, че Гешев е подал молба да бъде назначен във Върховната касационна прокуратура. В неделя министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че това не може да бъде допуснато, след като Гешев е освободен от поста заради уронване на престижа на съдебната власт.

След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив в началото на май, заместникът му Борислав Сарафов публично се обърна срещу него. Впоследствие ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, а шестима членове на ВСС внесоха предложение за уволнението му. Малко след това четирима други направиха и второ искане за отстраняването му.

Този конфликт се случи на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е съдебната реформа.

За временно изпълняващ дейността на главен прокурор беше избран заместникът на Гешев Сарафов. Но правосъдният министър Славов и Съюза на съдиите в България обявиха избора му за нелегитимен.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Климатолог: Валежите спират, идват дни с високи температури

От днес валежите в цялата страна се очаква да намалеят и дори да спрат. Температурите постепенно ще се покачват.   „Очаква се валежите да спрат в по-голямата част от страната, но все още ги очакваме в крайните източни части. Най-вероятно няма да са с тази интензивност, очакваме между 10 и […]