„Гешев си отиде за цялостно творчество“. Крум Зарков става секретар по правните въпроси на Радев

NetNews

Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков е назначен за съветник по правните въпроси на президента Румен Радев.

Пред БНР той коментира процедурата по отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор. Според него тя е направена „по възможно най-нескопосания начин“ и много въпроси са останали без отговор. „Формално Иван Гешев си отиде заради репликата „политически боклук“, но всъщност си отиде за цялостно творчество“, каза Зарков.

По думите на бившия правосъден министър „този Висш съдебен съвет (ВСС), когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща […] през конституционна реформа“.

Зарков каза, че изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС „не бива да избира“. Според него „с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор се върнахме все едно нищо не се е случило“. ВСС избра за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който беше заместник на Гешев.

Зарков каза, че не е виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира. През 2019 г. Радев каза, че ще се възползва от конституционното си правомощие и ще внесе в Народното събрание проект за промяна на конституцията във връзка със статута на главния прокурор.

Той коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. „Предявяват се обвинения към Васил Терзиев, когото не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор.[…] Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега – доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс“, каза Зарков.

Кандидатурата за кмет на София на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев провокира дискусии заради принадлежността на дядо му, баща му и чичо му към комунистическите тайни служби. По този повод Терзиев осъди репресиите на комунистическия режим като престъпление и се разграничи от миналото на свои роднини, които са работили за Държавна сигурност.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

Доскорошният министър на правосъдието и вътрешна опозиция на лидера на БСП – Корнелия Нинова, Крум Зарков от понеделник – 3 юли, става секретар по правните въпроси в президентството, съобщи самият той пред БНР в неделя. Поради тази причина ще трябва да напусне и широкото ръководство на социалистите – националния съвет […]