Готви ли се Ким Чен Ун да изстреля ракета чудовище?

NetNews

Според анализатори Северна Корея е използвала спътник като претекст, за да изпробва части от така наречената „ракета чудовище“, подготвяйки се за изстрелване преди ключова годишнина в страната.

Досега Пхенян е провел рекордните девет оръжейни изпитания през тази година, което експертите разглеждат като усилие да се справи със списъка със стратегически оръжия, изготвен от лидера Ким Чен Ун.

Един от основните приоритети е междуконтинентална балистична ракета (МБР), която може да носи няколко бойни глави – Hwasong-17, наричана „ракета чудовище“ и представена за първи път на парад през октомври 2020 г. Тя никога не е била изстрелвана, но Вашингтон заяви в четвъртък, че Пхенян наскоро е тествал части от нея, маскирани като сателит.

Северна Корея спазва самоналожения мораториум върху тестването на далекобойни и ядрени оръжия, но след като преговорите са в застой, а санкциите все още са в сила, изглежда е близо до неговото нарушаване.

„Смятам, че мораториумът е почти приключил. Трябва да очакваме завръщане към изпитанията на междуконтинентални балистични ракети“, каза анализаторът по сигурността Анкит Панда.

Тестовете на предполагаеми компоненти на „разузнавателен спътник“ на 27 февруари и 5 март вероятно са били Hwasong-17, технология за „носене и доставяне на множество бойни глави“, каза той. „Северна Корея не е демонстрирала окончателните си възможности досега, въпреки че три пъти е тествала междуконтинентални балистични ракети, способни да одостигнат Съединените щати“, каза той.

Подновяването на решимостта на Северна Корея да тества МБР идва в деликатен момент в региона, тъй като в Южна Корея ще управлява нов, по-ястребов президент – консерваторът Юн Сук-йол. Юн, който заплаши Пхенян с превантивен удар и обеща да каже на „грубияна“ Ким, изглежда ще заеме твърда позиция спрямо Севера след пет години управление на либералния президент Мун Дже-ин. Но този подход вероятно ще доведе до цикъл на ескалация, който ще засили напрежението, заяви пред АФП Янг Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания.

Изстрелванията ще бъдат посрещнати с нови санкции, на които „Пхенян вероятно ще отговори с изпробване на още оръжия“.

„Северна Корея спря тестовете си, за да направи място за дипломация и да избегне по-нататъшни санкции, но винаги е продължавала да работи върху разнообразяването на ракетите си“, каза Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

Маскирането им като тестове на спътници може да им помогне да „спечелят време“, за да разработят необходимото за изстрелване на МБР, каза за АФП Ан Чан-Ил, учен от Северна Корея.

А Пхенян има и ясен краен срок: Северна Корея ще отбележи 110-годишнината от рождението на лидера-основател и дядо на Ким Ир Сен през април и обича да отбелязва ключови годишнини с военни паради или изстрелвания.

„Много е вероятно Северна Корея да извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета на 15 април за рождения ден на Ким Ир Сен“, каза Ан.

Вашингтон и Сеул отправят ясно предупреждение към Пхенян да не продължава, каза Хонг Мин, изследовател в Корейския институт за национално обединение. Но ако Пхенян иска „да овладее технологията за връщане в атмосферата“, той трябва да проведе множество тестове, каза той.

„Като използва прикритието на „космическите ракети“, той се надява да сведе до минимум ответната реакция на международната общност“, каза той и добави, че е съгласен, че следващото ключово изстрелване ще бъде около 15 април и че може да последват още тестове.

Днес бе съобщено, че Ким е посетил севернокорейския център за изпитания на сателити и е призовал той да бъде модернизиран и разширен.

Някои анализатори обаче заявиха, че САЩ и Южна Корея правят „от мухата слон“ от последните тестове, тъй като Пхенян има право да развива мирна сателитна технология.

„Ако ви е забранено да имате кухненски нож само заради риска да го използвате, за да убиете някого, какво ще правите в кухнята, когато трябва да готвите?“, каза Чонг Сонг-чанг от Центъра за изследване на Северна Корея към института Седжонг.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Въпреки войната се очаква силен сезон през юли и август

Снимка: БГНЕС През предстоящия туристически сезон у нас ще бъде прекъсната веригата на т.нар. индустриален туризъм за туристи идващи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и дестинации, които пресичат тези държави. Това коментира за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Причината е войната в Украйна. […]