Град във Франция не приема плащане от руски граждани за гробище

NetNews

Френският град Сент Женевиев де Боа не прие пари от руснак за подновяване на отдаването под наем на гробно място, където са погребани редица известни руснаци, пише вестник „Монд“. „Тази година градът не е приел пари от руски гражданин, които му позволяват да финансира подновяването на договора за наем на руски места“, се казва в публикацията, която се позовава на Николай Лопухин, ръководител на Комитета за грижата за руските православни гробове (CESOR) на Sainte-Genevieve-des-Bois.

Отбелязва се, че след подписването на споразумение между Москва и френския град през 2005 г. Русия е поела разходите за наемане на места в гробището, където са погребани хора без роднини. Според Лопухин комисията търси средства за подновяване на лизинга, но по-късно и тя ще се сблъска с трудности.

Според ръководителя на CESOR гробището се е разпаднало, руската страна е искала да го възстанови, но поради пандемията от коронавирус и ситуацията в Украйна проектът вече не е в действие.

На гробището са погребани писателят Иван Бунин, балетистът Рудолф Нуреев и поетесата Зинаида Гипиус и други.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Райчев каза кога ще са изборите

Сигналът е, че 2020 продължава трета година. Отново ще има избори. Около тази теза се обединиха пред bTV социологът Андрей Райчев и културният антрополог проф. Ивайло Дичев. „Ако мандатът беше даден на Христо Иванов, щяхме да обсъждаме какво може да стане. Сега няма какво да обсъждаме, а само кога ще […]