Граждани отново осъдиха ЦИК

NetNews

''С колегите от Гражданска Платформа за пореден път осъждаме ЦИК за блокираното електронно гласуване и за подигравката с гражданите, наречена пътна карта''. Това написа във Фейсбук адв. Петър Славов, част Гражданска Платформа и Клуб "Просперитет".

Особено радостно за очите на това съдебно решение на Административен съд-София град е, че е ОКОНЧАТЕЛНО и е постановено по промените "Дани Кирилов" в ЗДОИ, с които бе премахнато обжалването на първоинстанционните решения пред Върховния съд. И сега ЦИК няма да могат да мотаят и ще трябва веднагически да го изпълнят! "С техните камъни по техните глави", много точно го е казал народът!'', пише още адв. Славов.

''А ето и въпросите, които зададохме миналата година в началото на пандемията и на които ЦИК така и не отговори, но ще им се наложи да го направят сега! Да, същата тази ЦИК, в която някои от медиите научили, че трябвало да се ваксинират преди предстоящите избори.

Повече от очевидно е, че ако властта и подопечната ѝ ЦИК не бяха мотали с години реализирането на въведеното от нас и колеги през 2016г. в 43-то НС електронно гласуване, сега и българите в чужбина, и много наши сънародници под карантина, или възпрепятствани по друг начин, щяха да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас!

– Готов ли е софтуерът и приета ли е пътната карта в законовия срок до 31.03.2020 г. за дистанционно електронно гласуване, респективно за експерименталното такова и налице ли са отлики?;

– В какъв срок ще се проведат заложените в §145, ал.1 от ЗИД на ИК три експеримента за тестване надеждността на системата?;

– В какви срокове ЦИК ще има готовност за реално въвеждане на дистанционно електронно гласуване за всички български граждани – както на територията на страната, така и в чужбина?;

– Какви са #възможностите за предоставяне на разработения софтуер/система за електронно гласуване на държавни институции като Народно събрание, Министерски съвет и др., с оглед изпълнение на законовите им задължения и непрекъсване на работата им в сегашната усложнена ситуация на пандемия и обявено извънредно положение?

– Традиционно най-затруднени при гласуване са българите в чужбина. Включва ли „пътната карта“ вариант за поетапно въвеждане на Д. в чужбина и на какъв етап е подготовката за електронно гласуване от район/и/ „Чужбина“?'', гласят въпросите на Гражданска платформа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Маринела Арабаджиева отново била с опасност за живота

Преди дни Маринела Арабаджиева е получила хипертонична криза с повишено кръвно налягане 190/150, а след минути преживява хипотонична криза със стойности 60/40. След като колабира е закарана по спешност в болница, където са ѝ поставени системи. Това съобщи Actualno.com, позовавайки се на близки до семейство Арабаджиеви. В края на 2019-та […]