Гутериш предложи на Русия смекчаване на санкциите в замяна на спасяване на зърнената сделка

NetNews

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, се опитва да подкрепи възобновяването на Черноморската зърнена инициатива между Русия и Украйна, която осигурява безопасен износ на украинско зърно и торове. Споразумението е от съществено значение за глобалната продоволствена сигурност и контрола на растящите цени на зърното.

В своето писмо Гутериш предлага на Русия възможността да стане част от международната банкова разплащателна система SWIFT за определени плащания чрез създаване на дъщерно дружество на руската земеделска банка „Росселхозбанк“. Този ход би позволил на Русия да възстанови износа на руски торове и селскостопански стоки.

Генералният секретар на ООН предлага и други мерки, включително застраховане на морски товари, размразяване на блокирани активи на производители на торове в Европа и осигуряване на достъп на руски кораби до европейски пристанища.

Споразумението по Черноморската зърнена инициатива беше прекратено от Русия през юли, което доведе до нарушаване на търговския поток на зърно и торове между Русия и Украйна. Русия изрази недоволство от споразумението и търси облекчаване на западните санкции.

Според ООН цените на зърното на международните пазари са скочили с 250% след началото на войната в Украйна. Основната цел на усилията на ООН е подобряване на световната продоволствена сигурност, а не да възнагради Русия, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Евгений Дайнов: В Южното Черноморие имаме чисто феодално-бандитски модел на управление

Алчността беше спряна точно на границата между Ахтопол и Синеморец. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов. „Този валяк на алчността, който тръгна от север и стигна до Ахтопол, в Синеморец беше спрян. В Синеморец още преди 10 години спряха валяка на бетониране и задръстването на дерета и се […]