Гутериш предупреди: Нападение на израелските сили в Рафах ще влоши хуманитарния кошмар

NetNews

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност хуманитарна катастрофа и последици за целия регион, ако израелските военни продължат с офанзивата си в Рафах в южната част на Ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Половината от населението на Газа сега е натъпкано в Рафах, без да има къде да отиде. Съобщенията, че израелските военни възнамеряват да съсредоточат следващите си действия върху Рафах, са тревожни“, написа Гутериш в „Екс“.

„Подобно действие ще влоши експоненциално това, което вече е хуманитарен кошмар с неописуеми регионални последици“, подчерта генералният секретар.

Наскоро израелското правителство обяви офанзива срещу Рафах, намиращ се на границата с Египет. Преди войната в града живееха около 200 000 души, а сега там са струпани повече от един милион палестинци, избягали от боевете от други части на ивицата Газа.

Египет се опасява, че мащабната военна операция в Рафах може да доведе до приток на отчаяни палестинци към египетския Синайски полуостров.

Според доклад на вестник „Таймс ъф Израел“ въоръжените сили вече са нанесли въздушни удари по Рафах вчера. Танкове са обстрелвали и източната част на града.

Правителството на САЩ също предупреди, че не трябва да се провежда масирана офанзива.

„Смятаме, че една военна операция в този момент би била катастрофа за тези хора“, заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. „Ние не бихме подкрепили това.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дневен хороскоп за 09.02.2024 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Ще имате желание да се оттеглите необезпокоявани от никого, но дългът ви зове. Действието всъщност е живот, така че тръгвайте смело в атака срещу проблемите. Телец Голяма роля днес ще играят хора, от които зависите финансово. Много е важно да сте мобилизирани още от сутринта, за […]