Гърция: Няма да бъдем въвлечени в ялова конфронтация с Турция

NetNews

Атина реагира на последните твърдения на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който в понеделник обвини Гърция, че се стреми да събере международна подкрепа срещу страната му, съобщава „Катимерини“.

Дипломатически източници, цитирани от държавната телевизия ERT, заявиха, че Гърция „няма да бъде въвлечена в ялова конфронтация“ с Турция.

„Ние отговорихме на неоснователните твърдения на Турция с карти и писма. Атина отговаря спокойно и с доказателства“, казаха същите източници.

По време на посещението си в отцепилата се държава в Северен Кипър, която е призната само от Турция, Чавушоглу обвини гръцките власти, че „мрънкат“ пред международната общност заради двустранни спорове и че несправедливо обвиняват страната му, че се готви да атакува Гърция.

Той също така повтори турските призиви за решение за две държави на етнически разделения остров. „Две държави, които съществуват рамо до рамо, могат да си сътрудничат по всякакъв възможен начин“, каза Чавушоглу след разговори с представители на кипърските турци в окупирания от Турция север в понеделник.

„Ако страната на кипърските гърци искрено иска да третира кипърските турци като равни, тогава тя ще признае политическия им суверенитет и ние ще си сътрудничим“, каза той.

Призивите на Турция за решение за две държави на средиземноморския остров са в нарушение на резолюциите на ООН и са отхвърлени от Кипър, Гърция, Европейския съюз и Съединените щати.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Костадин Костадинов: Отиваме на избори

Най-доброто решение в момента е правителството да подаде оставка. Още в началото на мандата му беше ясно, че четворната коалиция е порочно зачената и обединена само и единствено от интереси. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на отворени срещи с граждани в страната, съобщи пресцентърът на партията, […]