Дават достъп на партиите до изходния код на софтуера на машините за вота

NetNews

Министерството на електронното управление ще предостави днес достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Достъп до кода ще получат формациите, които са регистрирани в публичния електронен регистър на Централната избирателна комисия (ЦИК), представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и на международни наблюдатели.
Предоставянето на достъпа до изходния код се случва за първи път, изпълнявайки чл. 213а, ал 3 от Изборния кодекс, припомнят от министерството, цитирани от БТА.

С решение от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване. Това ще се извърши в контролирана и защитена среда в министерството, според изработени за целта правила, които описват всяка стъпка от процеса.

Предоставянето на достъп до изходния код на машините за гласуване е поредната стъпка на Министерството на електронното управление към прозрачността и честността на изборния процес, увериха от ведомството.

На 19 септември в Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване – доверено изграждане на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дизайнер съветва как да се обличаме, за да изглеждаме по-млади

Дизайнерът Наз Маер разкри начини да изглеждате по-млади с облекло. Съответният материал се появи в сайта на изданието Woman’s Day, пише БГНЕС. На първо място експертът призова читателите на изданието да носят по-малко черни дрехи. Според него такава цветова гама визуално състарява и прави бръчките по лицето по-забележими. Освен всичко […]