Дали идва нова Желязна завеса заради войната? Експерт с прогноза

NetNews
„Компромисната управляваща коалиция е съпътствана от редица малки и по-големи напрежения – вътрешни и външнополитически. Съществуващите кризи и войната на неколкостотин километра от България поставя кабинета „Петков“ в „перфектната буря“. Най-трудното е да се преодолее рискът от задълбочаването на икономическата криза и тя да удари обикновените граждани у нас.“ Това сериозно ще рефлектира върху самото правителство, коментира пред Радио София политологът Светлин Тачев. 

По думите му, в началото антиГЕРБ-спойката държеше елементите на коалицията. Войната в Украйна извади позабравеното делене на фили и фоби и това създава дискомфорт на управлението. Освен това разногласия в коалицията има и по въпроса за Северна Македония.

Освен това една жестока икономическа криза с инфлация може да създаде настроение и напрежение отдолу към и по-скоро срещу властта.

Малките битки – като тази за управител на БНБ, не са фактор, който може силно да повлияе на сигурността на управляващата коалиция. Дестабилизацията на държавата в момента, когато близо до нас се води война, едва ли ще се прости от гражданите на България, допълни още Тачев.

Според него светът започна да се променя с пандемията от Covid-19, но с войната в Украйна Путин разруши надеждите ни за връщане към нормалния свят, който познавахме. Спускането на нова желязна завеса ще трябва да премине през нови спогодби и нов международен ред. Не е ясно какво можем да видим оттук нататък. Солидарността в такъв момент е доказателство за запазване на човешкото у нас.

Още от ПОЛИТИКА:

Петков се обади на румънския президент да разбере кой е заплашвал Каримански

Министър успокои „Възраждане“, че у нас няма химическо оръжие

Министърът на отбраната: В България се води информационна война

Законови промени облекчават достъпа на украински бежанци до пазара на труда

Христо Иванов: Най-добре е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени

Карадайъ иронизира тънко, Кирил Петков се хвана, ГЕРБ атакува (ВИДЕО)

Премиерът обясни защо не отзоваваме руския посланик

Гроздан Караджов: Републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ

Петков за заплахата към Каримански: Това са мутренски похвати, въпросът е кои са мутрите

Няма да се опитвам сам да правя договорки с РС Македония, обеща Петков

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Без обвинения за Хаджигенов и Бабикян за боята по руското посолство

Снимка: БГНЕС Софийска районна прокуратура няма да привлича към наказателна отговорност Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и няма да ги задържа за срок до 72 часа, съобщават от държавното обвинение. Малко преди 17:00 ч. полицай от 1-во РПУ в София е докладвал пред прокурор от Софийска районна прокуратура, че по-рано […]