Дания ще даде на Украйна танкове и боеприпаси за 228 млн. евро

NetNews

Дания ще дари на Украйна военно оборудване, боеприпаси и техника за противовъздушна отбрана на стойност 228 млн. евро, за да „укрепи капацитета си за провеждане на офанзива през следващите месеци“, съобщи датското министерство на отбраната.

„Това е най-голямото дарение от Дания за Украйна до момента, то е на стойност от 1,7 млрд. крони“, според изявление на министерството.

С дарението, което включва бронирани машини и машини за разчистване на мини, минохвъргачки и мобилни полеви мостове, датската военна помощ за Украйна достига 11 млрд. крони (1,47 млрд. евро или 1,61 млрд. долара) от началото на руското нашествие.

„Оборудването е от съществено значение за проправяне на пътя на украинските танкове и пехота към фронтовата линия“, се казва в изявлението на изпълняващия длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Поулсен каза също, че Дания ще намали военното си присъствие в Ирак от началото на 2024 г. и вместо това ще се съсредоточи върху балтийските страни, като предложи на НАТО батальон за защита на региона.

Очаква се батальонът да се състои от 700 до 1200 военнослужещи и да бъде разположен в Латвия между четири и шест месеца всяка година.

През останалата част от годината войниците ще останат в Дания, готови да бъдат изпратени в балтийските държави в случай на криза, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Трябва да сме подготвени датското присъствие в Прибалтика да бъде дългосрочно и е необходимо да се балансира между наличието на войници на място и готовността за разполагането им от Дания“, каза Поулсен.

През януари Дания предостави на Украйна своите 19 самоходни далекобойни системи „Сезар“ френско производство, а през април обяви, че ще закупи, съвместно с Нидерландия, 14 танка „Леопард 2“, за да ги предостави на Украйна.

На 28 април министърът на отбраната на Украйна Олекси Резников съобщи, че артилерийските системи от Дания вече са доставени и страната има вторият по големина в света артилерийски парк от Сезар-и.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Половината от завършилите основно образование не стигат до диплома за средно

Снимка БГНЕС Само половината от завършилите основно образование у нас завършват и средно, съобщават от Института за пазарна икономика. Тревожният извод е на база публикуваните преди дни данни на НСИ за образованието в България през 2022 г. 72 хил. успешно са изкарали 7-и клас през 2018 г., а 36 хил. […]