Десетки здрави делфини от защитен вид измират в Камбоджа (СНИМКИ)

NetNews

Смъртта на сладководни делфини в интервали от десет дни тревожи природозащитниците в Камбоджа, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА.

Гибелта на третия здрав делфин за толкова кратък период е знак за „все по-тревожна ситуация и за нуждата от по-интензивно прилагане на закона в спешен порядък в местообитанията на делфините“, заявиха от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Смята се, че последният смъртен случай на иравадийски делфин е предизвикан от оплитане в незаконно поставена рибарска мрежа и това подчертава необходимостта от намеса на правоохранителните органи за опазване на вида, известен още като делфин от река Меконг, се посочва в изявлението. Популацията на вида в Камбоджа е критично застрашена.

От WWF казаха, че тялото на здрав женски делфин на възраст между седем и десет години е открит в реката в събота в източната провинция Кратие. Анализът на тленните останки сочи, че дългото почти два метра животно с тегло 93 килограма е било закачено и увито от риболовна корда.

#Cambodia: 3 dolphins died within a week. The third #dolphin passed away today after getting caught in longline fishing hook. (Source: @WWFCambodia) pic.twitter.com/5uA9DCDFvn

— Noan Sereiboth​​​ ?? (@noansereiboth) December 25, 2022

През 1997 г. първото преброяване на делфините от вида установи, че популацията наброява около 200 екземпляра. През 2020 г. тя вече бе намаляла до 89 делфина.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Загубите в Ювентус за фискалната година са зад над 1/4-милиард долара

Ювентус продължава да е един от футболните клубове в сериозна финансова криза, след като бяха оповестени резултатите от изминалата фискална година, която приключи през юни. Reuters съобщи, че италианският тим е регистрирал загуба в размер на $255 млн. или €238 млн. Новината идва на фона на обвиненията в корупционни схеми […]