Дизелгейт удари и Toyota

NetNews

Японските власти обвиниха Hino Motors, част от концерна Toyota, че не е отчела количеството вредни емисии в атмосферата. Дъщерното дружество се занимава с производство на камиони и автобуси. Според Ройтерс фалшификациите са започнали през 2003 г. Ако подозренията на властите се потвърдят, Toyota, която притежава половината от акциите на подразделението, може да се изправи пред глобални проблеми.

В момента японското министерство на обществените земи, инфраструктурата, транспорта и туризма извършва обиски в офисите на Hino Motors. Властите смятат, че ръководството на компанията умишлено не е получило информация за проблеми с двигателите на камиони и автобуси от своите служители. Ръководителят на разследващия екип каза, че фирмата е решила да си затвори очите за дефектите заради миналите им успехи.

Президентът на Hino Motors Сатоши Огисо се извини на репортери, като каза, че компанията ще разработи нова система за корпоративно управление в рамките на три месеца. Освен това производителят изтегля около 68 000 камиона и автобуса. След съобщението за японския дизелгейт акциите на Hino Motors паднаха с почти 10 процента. В същото време Toyota притежава 50,1 процента от дъщерното дружество, така че неблагоприятното стечение на обстоятелствата ще се отрази сериозно на имиджа на концерна.

Ще припомним, че в края на юни Hyundai и Kia бяха заподозрени във фалшифициране на вредни емисии с помощта на специално оборудване . Претърсени бяпа европейските офиси на фирмите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Гълъб Донев: Започваме работа по план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз"

„Още утре министерството на енергетиката и министерството на финансите започва работа по план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“, за да бъде дружеството в състояние да обезпечи газовите доставки.“ Това обяви на първото заседание на кабинета служебният премиер Гълъб Донев. „Или казано реално – да е в състояние да заплаща за […]