Директори към МВР: Не знаем как изглеждат взривните устройства

NetNews

„Да се извършват претърсвания и огледи в присъствието на ученици, е неразумно и опасно“. Това пише в становище на най-голямата работодателска организация на училищните директори до вътрешния и образователния министър, което председателят му Диян Стаматов публикува във Facebook.

В писмото е посочено, че всеки ученик има раница, всички имат шкафчета, където се съхраняват лични вещи, има много и разнообразни мебели, а училищните дворове са със свободен достъп на външни хора. Директорите смятат, че не могат ефективно да претърсят цялата територия, а в същото време се нарушава учебният процес и се развива чувство за повишена тревожност.

Още по темата

5 апр 2023 08:55

36

4 апр 2023 16:35

17

4 апр 2023 14:08

12

„В документа се говори за „съмнителни пакети“, но за нас всяка раница, в която не знаем какво има, е съмнителна вещ. Голяма част от работещите в образователните институции не знаят как изглеждат вривните устройства и какви са механизмите на действието им“.

Писмото е по повод инструкцията на МВР от вчера, в която се посочва, че и педагозите ще проверяват за взривни устройства заедно с полицаите. Тя излезе, след като в няколко поредни дни училища бяха тероризирани с имейли за бомбени заплахи

Директорите посочат освен това, че в документа не се казва нищо за мерки при заплахи от типа „Ще дойдем и ще ви избием“, както гласяха част от имейлите. Не е посочено и нищо за взрвни устройства, които са оставени отвън, край шахти и прозорци, или просто биват хвърлени през отворения прозорец.

„Редно е да се посочи и в какъв срок от подаването на сигнал на тел. 112 компетентните органи трябва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директорите“, се казва още в писмото.

След влизането в сила на заповедта вчера в социалните мрежи коментраха инструкцията с думите „Честито, колеги! Само сапьори не сме били“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Пекин Макрон призова Си да вразуми Русия за мир в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова днес китайския президент Си Цзинпин да вразуми Русия и да помогне за спиране на войната в Украйна. „Руската агресия в Украйна нанесе удар на (международната) стабилност“, каза Макрон на Си преди тяхна среща в Пекин. „Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия […]