Докладчикът на ЕС за Сърбия: Евросъюзът е готов за разширяване

NetNews

Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик каза в Брюксел, че Европейският съюз е готов да съсредоточи енергията, ресурсите и политическата си воля в процеса на разширяване и подчерта, че до разширяване може да се стигне само ако страните кандидати са готови за това и изпълнят условията, предаде Танюг. Той посочи и че Белград и Прищина трябва да нормализират отношенията си и изрази надежда, че ще има добри новини след срещата от диалога на високо равнище утре, информира БТА.

„Защото това е разширяване, каквото го познаваме, което означава, че трябва да се изпълнят условията, но ЕС е готов да съсредоточи енергията, ресурсите и политическата си воля в този процес. Така че това може да се направи възможно най-скоро и когато страните кандидатки са готови“, подчерта Билчик и допълни, че процесът по разширяването до голяма степен зависи от лидерите в региона.

Той коментира днешното изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на разширяването на ЕС и подчерта, че е важно Сърбия да изпълни нужните реформи и да синхронизира политиката си с тази на ЕС.

„Процесът напредва и мисля, че това изпраща много ясно послание на всички в региона, които може би имат въпроси и съмнения“, заяви Билчик.

Той посочи, че посланието на ЕС към Сърбия е „много ясно“.

„Всички знаем както трябва да бъде направено. Нормализация на отношенията с Прищина и знам, че това не е само в ръцете на Белград, а в този момент е и в ръцете на Прищина“, отбеляза Билчик.

Той обърна внимание, че голямо значение имат реформите.

„Това е задача за правителството, парламента и обществото. В този момент, като наблюдавам политическата ситуация в Сърбия, нещата не се движат както би трябвало. Много е важно да съществува стабилност, която отваря пространство за реформи и да се продължат разговорите за избори“, каза още докладчикът.

Билчик допълни, че би искал Сърбия да си сътрудничи с ЕС и изтъкна, че ЕС би искал Сърбия да се синхронизира с блока и външната му политика и то не само относно Русия, но и други страни, като Иран. Той отново призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Поредните: Полицията откри голяма група мигранти край Казичене

Голяма група мигранти е открита край Казичене. По информация на БНР става дума за над 30 души, всичките са мъже. Пред полицаите са се определили като афганистанци. Нямат лични документи, съобщиха от МВР. Най-вероятно те са изоставени, тъй като на място не са открити нито автомобил, нито водач, който ги […]