Доц. Михов: Съдебната реформа е забутана в ъгъла и покрита с голяма опаковка

NetNews

„Промяната на мандатите на кметовете е илюзия, която хранят „Продължаваме промяната“, че по този начин ще могат да получат служебни победи на местните избори“. Това заяви историкът и бивш депутат от ВМРО доц. Милен Михов в предаването „Денят ON AIR“.

По думите му „най-голямата зестра е на ДПС“, визирайки възможността хора с двойно гражданство да заемат публични постове.

„Ако се приеме тази промяна, то това ще доведе до хора с двойно гражданство, посочени от Анкара, да заседават в българския парламент“, смята той.

Доц. Михов е на мнение, че съдебната реформа на практика е останала назад в тези промени, „забутана в ъгъла и покрита с голямата опаковка, наречена „Промяна на националния празник“.

„По този въпрос ВМРО винаги сме изтъквали тезата, че празниците трябва да са уредени със законодателен акт, в който да са посочени название, регламент, протокол и мястото им в политическия и обществен живот“, обясни доц. Михов.

ВМРО се подготвя за местните избори, отбеляза гостът в студиото. Партията има амбиция и самочувствие, че навсякъде разполага с „местни, свестни и известни хора“. А дали Карлос Контрера ще бъде кандидат на ВМРО за кмет на София, това ще реши софийската организация на партията, обясни доц. Михов.

Той взе отношение и по темата за Илинденско-Преображенското въстание, което отбелязваме на днешния 2 август.

„По военен потенциал близо 26 хиляди четници се сражават, ръководени от ВМРО, в чиито редове има 48 български офицери, начело с генерал Иван Цончев. То продължава от 2 август до края на септември, началото на октомври и това е въстанието, което превръща съдбата на българите в основен въпрос във взаимоотношенията на Великите сили“, припомни доц. Михов част от историческите сбития.

„В историческата парадигма на Скопие съществуват поне два празника Илинден – 2 август 1903 година, началото на Илинденско-Преображенското въстание, и 2 август 1944 г., когато се свиква събрание от югославските комунисти в предварително подбран състав, под охрана на сръбските партизани. Събрание, което в една нощ провъзгласява предварително подготвени решения за създаване на свободна Република Македония в границите на Югославия“, обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него е очевидно, че управляващите в Скопие дават приоритет на втория празник, който разделя обществото. „Между двата празника няма нито историческа, нито смислова връзка“, обясни той.

Според доц. Михов отношенията между България и РСМ в последните две години ескалират и това е по вина на Скопие.

„Виждаме, че тази година в Скопие ескалира езикът на омразата, което премина и в действия на омразата“, каза той.

Историкът е на мнение, че управлението в РСМ цели да избегне изпълнение на поетите ангажименти, като по този начин отлага преговорите за членство в ЕС. Това, по думите му, показва разминаването между интересите на гражданите на РСМ и управляващия елит, който няма искрено желание за интеграция в ЕС, „въпреки че се кръсти в европейска принадлежност“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Киев се събуди от взривове

На 2 август руските окупационни войски извършиха нови атаки с безпилотни самолети срещу Украйна. В този инцидент бяха изстреляни общо 37 безпилотни самолети камикадзе. Военновъздушните сили на Украйна (ВСУ) успяха да свалят 23 от тях, като 11 бяха унищожени над Одеска област. Съобщенията за възможни атаки с дронове в района […]