Драганов: Лошо управление – убиват туризма, за да спасят друг сектор

NetNews

„Около 30% от заведенията, които можеше да работят в тази част на годината, не могат да работят в момента. Това е заради икономически причини. От днес влизат и новите мерки на Министерството на здравеопазването, при които се забранява отсядането в ресторантите след 22:00 ч., а капацитетът е 50%“, каза председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов в студиото на „България сутрин“.

Той подчерта, че туризмът и ресторантьорският бранш са в изключително тежко състояние.

Хотелиерите се оплакаха, че държавата и Министерството на туризма за пореден път са им обърнали гръб с въведените нови мерки. Те са категорични, че предлаганите им помощи са недостатъчни и дори ги определят като подигравка.

„Всичките тези рестрикции и наредби ограничават хората да излизат от дома, да посещават места за развлечение. Трябват незабавни икономически действия към този бранш, за да бъде спасен. В момента, в който се затваря, тази мярка не може да бъде приета от туризма, защото в дълъг период от време ние казвахме: „Ваксинирайте се“. 100% от работещите в туризма имат „зелен сертификат“ – те са или ваксинирани, или са преболедували, бустерна доза… Не виждаме логиката, какво искат да кажат управляващите на хората“, допълни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се наказват ваксинираните и тези, които спазват правилата.

„Очакваме още днес Конфедерацията на българската туристическа индустрия и други туристически организации да реагират към правителството, но и то да реагира. От една страна да насърчи посещаването на тези заведения, да каже, че е безопасно, за да може поне капацитетът от 50% да бъде запълнен. И в най-скоро време тази заповед да бъде премахната, защото тя няма да подобри положението в здравните заведения“, коментира председателят на Института за анализи в туризма.

Още по темата

27 яну 2022 07:09

11

27 яну 2022 06:15

286

26 яну 2022 12:00

33

Според него в управляващите има страх.

„Те демагогстват и искат с тези мерки да се представят пред обществото, че по някакъв начин помагат на обществото, по-специално на лекарите, които са под напрежение. Но да убиеш туризма и работещите в туризма, за да спасиш друг сектор – това е изключително непродуктивно. Това е много лоша политика“, посочи той.

Румен Драганов подчерта, че зимният им сезон е тръгнал изключително добре.

„Към днешна дата имаме над 250 места за настаняване и хранене, които работят в Банско. Около 22 са в Боровец, 38 – Пампорово. Само във Велинград има 66 места за настаняване, които днес работят. Ние имаме изключително голям капацитет. А затварянето сега при високите сметки, които са получени за декември, изисква правителството да вземе незабавни мерки – да плати всички сметки за ток, защото няма как хората да изкарат пари, за да си платят тока“, добави експертът.

Той е категоричен, че за тях затвореният бизнес означава финансова смърт.

„Освен икономически ефект, има и психологически ефект. Кел файда за образованието, което имате, след като не може да управлявате системата по начин, по който хората не могат да бъдат гарантирани“, възмути се Драганов.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

След скока в цените при храните, поскъпва и алкохола

Още от началото на годината се усети увеличаване на цените на алкохола. Повече на виното, по-малко на спиртните напитки, обясняват от бранша. Причината е ясна – високата електроенергия и поскъпването на останалите консумативи – от доставко, до тапи и други суровини.Производители и вносители алармират, че скокът може да продължи. Още […]