Д-р Гергана Николова: При COVID няма траен имунитет както е при варицелата

NetNews

„Решенията се взимат на база заболеваемост. Апелираме пациентите, които посещават болница, независимо каква е причината, да си сложат маска“. Това каза за БНТ д-р Гергана Николова, член на управителския съвет на БЛС и общопрактикуващ лекар.

„Ковид няма да отмине с течение на времето. Ще е респираторно заболяване, с което ще живеем. Евентуално рисковите групи ще се ваксинират, каза тя.

Д-р Николова отправи и сериозна критика към управленските решения, свързани с тестовете.

„Имаме остро респираторно заболяване, което е бързо заразно. В този момент, в който се установи, че имаш заболяването, здравните власти те слагат под карантина. Същевременно обаче ние, личните лекари, нямаме възможност да назначим никакъв тест, независимо бърз или антигенен. Е тогава за каква диагностика говорим“, каза тя.

И добави: „Ние или ги пращаме към лаборатория да си плащат тестове, или мога да ги насоча към специалист, да издам направление, пациентът да се разходи, да мине през регистратура и да чака да види дали специалистът може да го вземе същия ден. Явно личните лекари не сме специалисти. Бомбата с епидемиите е въпрос на национална сигурност. Не може да взимаме решения, които ни ограничават“.

„При ковид няма траен имунитет както е варицелата. Трябва да се постави доза. В случай че имате две дози, вие си слагате бустерната доза. Не е нужно да започвате отначало. Като ме питат дали пак ще ни затворят, просто им казвам на хората да се ваксинират“, уточни д-р Николова.

„За нас е важно дали лекуваме ковид или друго заболяване. Правилната диагностика лекува и правилно вируса. Над 80 процента от хората се лекуват вкъщи. От останалите 20 процента-15 стигат до болница и само 5 процента до фатален изход“, сподели докторът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дъщерята на Глория показа секси извивки на морето (СНИМКА)

Симона Загорова показа секси извивки от морето. Дъщерята на примата на българския попфолк Глория, която стабилно върви по стъпките на майка си като певица, се изявява и като тв водеща. Наскоро тя сподели няколко снимки от лятната си почивка. Тя е избрала класически черен бански и определено изглежда в добра […]