Д-р Калъчев: На Омикрон и 1000 единици антитела са му малко

NetNews

Броят на положителните проби на Омикрон у нас расте прогресивно. Специалистите очакват още в края на тази седмица новият вариант да стане доминиращ в страната. По колко проби правим за установяване на Омикрон?

„В ситуацията на сега започващия пожар няма какво да мерите антителата, слагайте бустерни дози“, посочи собственикът на една от най-големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев в ефира на „България сутрин“.

„С предишните варианти на вируса имаше антитела от порядъка на 150 единици, които бяха достатъчни за протекция. Делта качи границата на над 500. На това чудо, което в момента ни залива, и 1000 са му малко“, добави Калъчев.

„В момента, извън системата на НЦЗПБ, правим проби, които са по логиката за вътрешна информация. Правим ги два пъти седмично и пускаме по около 48 проби“, добави той.

Още по темата

10 яну 2022 06:01

126

8 яну 2022 09:36

117

А дали ще има недостиг на антигенни тестове, той изтъкна, че това са били сигнали от Западна Европа и САЩ.

„За ситуацията у нас може би трябва да се пита МЗ – дали има човек, който следи на ниво администрация наличностите на фирмите-доставчици, тъй като много компании се занимават с доставка на такъв тип консумативи“, подчерта д-р Недялко Калъчев.

Как може да различим изследванията за Омикрон и за Делта?

„За София е безсмислено да се правят каквито и да е нови тестове. Миналата седмица направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото участваха проби от цялата страна, резултатът беше нещо от порядъка на 48-50%. Направихме същото нещо с проби само за София – процентът отиде на 78%“, уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

„Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Логиката на бустерната доза работи – хората имат незначителни оплаквания. Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни“, подчерта д-р Калъчев.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

„Очаквам скоро броят заразени ученици да доведе до това училищата да преминат отново в онлайн режим“, смята Калъчев и добави, че натискът в цялата здравна система е огромен.

Според него засечената комбинация между Омикрон и Делта – Делтакрон, няма особено голямо значение.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разследването за община "Красно село" отива към прокуратурата

Снимка: КПКОНПИ КПКОНПИ реши да изпрати към прокуратурата всички материали, касаещи проверката в столичната община „Красно село“, поради данни за извършени корупционни престъпления. На 2 декември 2021 г. служителите на дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка на място по сигнали на граждани и по медийни публикации. Изискани са документи, снети […]