Д-р Христо Хинков: Преди наводненията по Южното Черноморие морската вода е била чиста и годна за къпане

NetNews

Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков говори в „Защо, г-н министър?“ за рисковете и решенията след потопа по Южното Черноморие, за увеличението на лекарските заплати, за липсващите лекарства, за държавните болници като „цъкащи бомби“ и за лечението без ходатайство.

„Има държава, но аз първо искам да изкажа съболезнованията си на хората, които пострадаха при това сериозно бедствие. Държава има и тя прави необходимото да се справи с този проблем“, заяви здравният министър по повод наводненията от преди дни.

Той поясни, че РЗИ-тата са в готовност да вземат по-често вода за проба след проливните дъждове по Южното Черноморие. Имало и предписания както за използването на водата за битови нужди, така и за пиене. На този етап все още е забранено къпането в морето, припомни той.

„Водата в морето не е чиста, както и питейната. Ето защо е осигурена минерална вода за населението в засегнатите райони“, поясни проф. Хинков. Той подчерта, че съвсем скоро ситуацията ще се нормализира.

„Аз и сега бих определил тези данни като манипулативни, защото най-малкото индикаторът, че има Ешерихия коли във водата, е нивото на чревни инфекции в района. Няма такова повишаване на чревните инфекции, което говори, че водата е чиста“, коментира изследванията на „Активни потребители“ и учени от СУ „Св. Климент Охридски“ здравният министър.

Той посочи, че лабораториите, които използват РЗИ-тата, са сертифицирани по европейските стандарти. Според него хората не бива да вярват на „Активни потребители“ и изрази категоричното си мнение, че преди наводненията по Южното Черноморие морската вода в този район е била чиста и годна за къпане.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Михаил Константинов: Махалите гласуват само когато имат интерес, 50 лева за тях, 50 лева за тартора

Продължава регистрацията на партиите и коалициите. Повечето от подалите заявка за участие във вота вече определиха и кандидатите за кметове на големите областни градове. А експертите предричат, че резултатът ще се реши от купените гласове. „А това, дали ще има платен вот, ще зависи от това, дали МВР ще позволи […]