Еколог: Замърсяването от „Каховка“ не създава сериозни рискове за морето ни

NetNews

Северозападната част на Черно море в района на град Одеса и устието на река Днепър са застрашени от екологична катастрофа заради химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода след разрушаването на язовир „Каховка” в Украйна. Колкото по на юг се отдалечаваме от този район, концентрацията на замърсителите ще намалява и по мое предположение – докато тези води достигнат до северното българско крайбрежие, концентрациите ще са доста по-ниски от тези, които биха създали някакви сериозни рискове за здравето на хората или ще имат токсични ефекти. В момента по българското крайбрежие замърсяване няма. Това каза д-р Димитър Беров, морски еколог и главен асистент в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Още по темата

13 юни 2023 22:33

37

13 юни 2023 15:53

115

12 юни 2023 06:45

148

Конкретна информация за химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода, все още няма, тъй като това изисква анализ на лабораторни проби, които да се вземат на място в морето. Данните, които имаме, са от колегите ни в Института по морска биология в Одеса, които вече наблюдават навлизането на такива води от прелелия язовир в Одеския залив, но лабораторни изследвания, от които да се вижда какво всъщност има във водата, все още няма като резултати. Очакваме първите данни от колегите ни от институтите в Румъния по изследване на морските екосистеми да се появят следващата седмица, каза д-р Беров.

„Със сигурност водите, които се изливат в Черно море в момента, са обогатени с азотни и фосфорни торове, което е добре известен процес на добавяне на такива компоненти в морската вода от големите черноморски реки…Но има и изхвърляне на големи количества утайки и седименти, които са вдигнати от теченията на преливащия язовир, а какво се съдържа в тези утайки и в тези тинести материи, които се изливат в морето, ние все още не знаем…Има новини за около 150 тона нефтени продукти, които са отнесени от рафинерия някъде по крайбрежието и са навлезли в морето”, посочи събеседникът.

Според него замърсяването с нефтени продукти ще засегне най-вече крайбрежието около Одеса, а разпространението на тези замърсители изобщо изцяло зависи от посоката и силата на теченията, които са в крайбрежната зона на северозападното Черноморие.  

По думите на д-р Беров тези води в момента се придвижват към крайбрежието на Румъния, където все още обаче не се наблюдава техният ефект.

„Със сигурност в близките седмици ще наблюдаваме някакви ефекти от придвижването на тези водни маси към България, но в процеса на този транспорт на юг, замърсителите, които са основно азотни фосфорни торове, се изконсумират от организмите, които са в морето. Това са фитопланктоните, които са микроскопични водорасли и замърсяването ще намалее и ще се разреди при това придвижване на юг”, категоричен бе събеседникът.

Колко време отнема възстановяването на замърсени морски екосистеми и каква е готовността на България за справяне с големи замърсявания може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Чолаков: Искането на Гешев да го изслушаме е евтин пиар

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков нарече евтин пиар искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан на закрито заседание на правната комисия в парламента за работата на държавното обвинение по разследванията на корупцията по високите етажи на властта. Чолаков коментира, че е скептик, че Гешев има какво ново да […]