Екоминистърът предлага фонд за изкупуване на земя с дюни и паркове

NetNews

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов предлага правителството да създаде национален фонд, който да се използва за изкупуване на частни земи, в които има дюни или се намират територията на паркове.

Целта е тези ценни територии да бъдат запазени, но и да бъдат защитени интересите на частните собственици, които са с ограничени възможности да използват земята си.

Пред бТВ Попов каза, че заради естествените природни процеси дюните по плажовете се местят и така могат да се окажат в частна земеделска земя. Собственикът на земята може да се окаже в ситуация, в която няма да може дори да влезе в имота си.

„Проблемът на дюните е, че те се местят. Която дюна се премести, тя може да се озове на земя, която е земеделска, реституирана и този въпрос трябва да се уреди не само законово, но публично и финансово. Когато собственик на земеделска земя се окаже собственик на дюна, трябва да имаме ангажимент да го компенсираме“, каза Попов и напомни, че подобен казус има и със собственици на земи в обособени паркове в градовете“, казаПопов.

Екоминистърът увери, че водата на българското Черноморие е чиста и единствено изливането на отходни води от канализацията може да я замърси. Министърът подчерта, че подобни нарушения ще бъдат наказвани много строго.

“В момента всички индикации са за много чиста вода. Качеството на морето е такова, каквото е качеството на времето – прекрасно е на Черноморието”, каза Попов. Това каза в министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Тази сутрин“. 

По думите му е направена проверка на водата в Китен, след като хора се опасяваха от замърсяване там, и резултатите показват, че няма такова.

Екоминистърът говори и за момента въглищните централи в Маришкия басейн не са конкурентоспособни на пазара. Според него не може да продължава непрекъснатата им поддръжка, след като не могат да издържат на пазара. По думите му най-важно е да се запазят на пазара на труда хората, които работят във въглищните централи.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА отхвърлил солидна оферта за халф

ЦСКА е отказал солидна оферта за Марселино Кареасо, пише „Труд“. Колумбийският халф дойде в отбора през миналото лято и веднага се превърна в една от най-важните части в състава на Саша Илич. Сърбинът иска да разчита на него и през новата кампания и затова е стопирал преговори за неговата продажба. […]