Експертът по човешки ресурси Георги Първанов: Рекорден ръст на заплатите от началото на промените

NetNews

2022 г. беше най-добрата за хората, търсещи работа от началото на промените – година на рекорден ръст на заплатите и на най-ниската безаработица – малко над 4%.

Това каза експертът по човешки ресурси Георги Първанов в студиото на Euronews Bulgaria.

Имаше огромно търсене в областта на производство, бързооборотни стоки, търговия, селско стопанство, медици, учители – всякакви професии се търсеха. Сравнително по-стабилни бяха процесите при финансите.

Около 15% е ръстът на заплатите.
В IT сферата остават с най-висока средна заплата – малко над 4000 лв. Всички топмениджърски позиции са с доста високи заплати. Но наблюдаваме такива случаи като проектен мениджър в строителството, който е доста добре платен, различни технолози, плант мениджър – който отговаря за определен завод или предприятие.

Едно от решенията, които вече се случват на пазара е внос на работна ръка. В момента основният интерес е от страни като Киргизстан, Узбекистан, Индия, Бангладеш, но очаквам хора и от други страни да идват да работят в България, тъй като недостигът от 200 000 човека продължава да стои.

Ще видим вълна от българи, които се връщат от чужбина. Ако конфликтът в Украйна продължи и след пролетта, очаквам вълна от бежанци от Русия, които да търсят работа в България.

Една огромна група от 35% от 2 млн. живеещи в чужбина българи сериозно обмислят възможността да се върнат и следят активно какво се случва на пазара на труда.
Очаквам постепенен и неголям ръст на безработицата. Вероятно ще го усетим около март-април. В никакъв случай не очаквам тя да надхвърли 6-7%, което е съвсем здравословно ниво по отношение на икономиката. Не очакваме нито масови съкращения, нито фалити, нито нещо драматично да се случва. Новото е известно намаление на търсенето на IT специалисти, което не се е случвало през последните години. Очакваме по-плавен ръст на заплатите, със сигурност под 10% и инфлацията да бъде укротена.

Тенденцията е все повече хора да работят на две места. Зачестяват и случаите хора да работят на три места – да имат свой бизнес или да участват активно в някакви благотворителни дейности. Съветът ми е хората да имат втора професия, която да не е свързана с основната им, така че в случай на криза или сътресения на пазара много бързо да могат да минат към втората професия. Важно е да учат втори език, английският се приема за даденост.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Христо Проданов: Възмущаваме се от кражбите и безобразията, които стават при това служебно правителство

За да станат всички останали приоритети, първото условие е да има парламент и работещо правителство. Ние наистина желаем да има редовно правителство. Отнесохме се уважително към поканата на ПП, но смятаме, че за да постигнеш някакви политически приоритети не трябва да слагаш на масата това, което смяташ ти за важно, […]