Експерт: Украйна не може да използва реакторите от „Белене“

NetNews

Украйна може да използва евентуално продадените реактори от АЕЦ „Белене“ единствено за части или да направи голяма инвестиция. Това каза в предаването „Говори сега“ по БНТ Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

„Изграденият до този момент блок в Украйна е за друг реактор. Той е конструиран различно. За да се построи този реактор в Украйна, трябва да се разруши всичко построено там дотогава и да се построи наново площадка като тази на Белене“, каза още експертът.

Продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна би било грешка и ще разбие българската ядрена енергетика. По думите му, животът на АЕЦ „Козлодуй“ изтича ако не бъде удължен след 2027 и 2029 година. Тогава е възможно да ни трябват части за реакторите.

„Хайде да решим първо един единствен въпрос, човек продава нещо, което не му е нужно, къде е докладът който показва, че оборудването не е нужно на България. Какви са опциите, какво ще спечели България- нищо няма да спечели от тази история. Необходима ли е тази продажба, това е разрушаване на българската ядрено енергетична програма, това е пълно разглобяване на бъдещето на българската ядрена енергетика“, обясни Янев. По думите му, АЕЦ „Белене“ е единственият напреднал проект в Европа, който е готов за строителство. Янев обясни също така, че Украйна трудно може да използва нашите реактори без да направи сериозни инвестиции.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЦСКА 1948 шокира Левски

ЦСКА 1948 победи като гост Левски с 2:1 в мач от първия кръг на ефбет Лига. Рикардиньо даде аванс на домакина в 32-ата минута, асистенция на Уелтън. Педриньо в 41-ата изравни от дузпа. Елитон вкара за ЦСКА 1948 в 80-ата минута, асистенция на Карагерен от корнер. Двата тима са евроучастници […]