ЕС не постигна съгласие за трибунал на военните престъпления в Украйна

NetNews

Европейският съюз не постигна съгласие за създаването на международен трибунал за военни престъпления в Украйна.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи, че външните министри на блока не са успели единодушно да подкрепят предложението.

Това, което виждаме в Украйна, е унищожението на страната, подчерта той по време на речта си на Форума по правата на човека в Брюксел.

Топ дипломатът на ЕС настоя светът да направи повече, за да се бори с „безнаказаността“.

В края на ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ден по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва.

Впоследствие руският външен министър предупреди, че западните страни използват развиващите се държави, като ги насърчават да подкрепят изземването на руски активи и създаването на трибунал срещу Русия в рамките на Общото събрание на ООН.

Преди дни страните членки на ЕС не успяха да се споразумеят и за деветия пакет от санкции срещу Русия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Евробарометър: Подкрепа за Украйна искат - 73% от хората в ЕС, 49% - от българите

Гражданите считат, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Европарламентът трябва да се бори. 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС, съобщи БНР. Демокрацията, правата на човека и свободата на словото са от първостепенно значение за гражданите на ЕС, които призовават Европейския парламент да […]