Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

NetNews

29-годишна жена, на която преди две години бе направена чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия (ВМА), роди първата си рожба.

От дете жената е страдала от възпалително автоимунно чернодробно заболяване, което ако не се лекува, може да доведе до фатални последици. Най-критичната ситуация за нея е през 2019 г., когато изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА.

Стабилизирана е и включена в листата на чакащите за чернодробна трансплантация, като грижите за нея поемат специалистите от Клиниката по гастроентерология във ВМА под ръководството на проф. Крум Кацаров.

През 2021 г. тя получава необходимия ѝ нов орган. Това се случва чрез т.нар. сплит трансплантация, при която черният дроб е разделен на две части: между нея и бебе, което също е чакало за орган.

„Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо“, спомня си проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Две седмици по-късно пациентката е изписана. Тя отново се среща с нейните спасители през октомври 2023 г. при отбелязването на Европейския ден на донорството. Младата жена и семейството ѝ отиват във ВМА, за да изкажат своята почит към близките на донорите и за да зарадват лекарите с новината, че ще става майка.

„Заради терапията, на която са по принцип трансплантираните хора, случаят е по-специфичен – до момента няма такъв в България“, каза проф. Владов.

Бременността на жената е проследена в болница „Майчин дом“, където на 11 ноември тя ражда дъщеричка. Бебето е родено 40 дни по-рано и за него се грижат неонатолози.

Директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов, който е проследил бременността на пациентката посочи, че това е голямо предизвикателство, защото жените с трансплантирани органи подлежат на терапия с имуносупресори цял живот. Има риск от поява на прееклампсия и ХЕЛП синдром – животозастрашаващо усложнение, където основно участие има черният дроб.

За щастие жената ражда здраво момиченце, а проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров решават да я изненадат при изписването ѝ от „Майчин дом“. В навечерието на Рождество Христово, жената и нейната дъщеричка са изписани от „Майчин дом” и посрещат празниците със семейството си у дома.  

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От "Пирогов" отчитат драстичен скок в случаите на деца, пострадали от пиротехника

Има драстично увеличение на случаите на деца, пострадали от пиротехнически средства, които са потърсили помощ в Спешното отделение на университетската болница „Пирогов“. Това съобщиха от най-голямата спешна болница у нас, цитирани от Нова телевизия. За пръв път от доста време насам в часовете около Нова година през Спешното отделение са […]