Западът и американски лидери обявиха подкрепата си за Лула да Силва

NetNews

Западни лидери разкритикуваха действията на стотици привърженици на бившия бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро, които щурмуваха сградите на властта в Бразилия, и изразиха пълна подкрепа за настоящия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в „Туитър“, че осъжда категорично това нападение срещу Конгреса, президентския дворец и Върховния съд и застава зад „Лула да Силва, демократично избран от милиони бразилци след честни и свободни избори“.

„Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма“, заяви на свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че е „дълбоко обезпокоена“ и застава на страната на „всички легитимни и демократично избрани институции.

„Волята на бразилския народ и демократичните институции трябва да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция“, написа в „Туитър“ френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

„Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи ситуацията отблизо и нашата подкрепа за демократичните институции на Бразилия е твърда“, написа в „Туитър“ съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди „нападението срещу демокрацията“ в Бразилия.

Байдън каза, че очаква с нетърпение да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи миналата година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно поколение насам.

„Осъждам нападението срещу демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата пълна подкрепа и волята на бразилския народ не трябва да бъде подкопавана“, написа Байдън в „Туитър“.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази подкрепата си за Лула. „Опитът за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия е осъдителен и недемократичен“, написа мексиканският президент в Туитър, цитиран от Франс прес. „Лула не е сам, той има подкрепата на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света“, добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също подчерта в Туитър своята „безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат“.

„Бразилското правителство има пълната ни подкрепа срещу тази подла атака срещу демокрацията“, каза в „Туитър“ чилийският президент Габриел Борич, чието правителство призова за извънредно заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Акад. Денков: Крайно време е вече да престанем да се борим с ежедневните теми

„Беше ясно, че имаме малко народни представители, в малцинство сме. Въпросът беше как да подходим. Подходът е такъв защото има само 2 начина да организираш мнозинство в такива случаи. Или да събереш хората, на базата на общи цели и задачи, или да почнеш да раздаваш постове и публични ресурси“, това […]