Заплахата Русия: Бундесверът трябва да може да води и война

NetNews

Заради недостига на персонал за Бундесвера, германският военен министър Борис Писториус обмисля нови модели за задължителна служба. Един от тях е вариантът, практикуван в Швеция, каза той в интервю за „Велт ам Зонтаг“. В Швеция всички младежи и девойки принципно са длъжни да служат, но само една избрана част от тях наистина влизат в казармата, припомня АРД в тази връзка.

От 2011 година в Германия няма задължителна военна служба. При встъпването си в длъжност министър Писториус определи отмяната ѝ като грешка, която обаче не може да бъде поправена на мига. През февруари т.г. канцлерът Олаф Шолц, също социалдемократ като Писториус, отхвърли идеята за връщане на задължителната военна служба, припомня АРД.

Много дефицити в отбраната

В момента Бундесверът има 183 хиляди военнослужещи. До 2031 година численият състав трябва да достигне 203 хиляди души, припомня на свой ред „Шпигел“. За решаване на проблема с личния състав през август беше създадена работна група, която вече е разработила „65 много конкретни предложения“ за набиране на персонал за военна служба. Още в началото на следващата година започва прилагането на тези мерки, твърди АРД.

Да припомним, че в предишно свое интервю за „Велт ам Зонтаг“ военният министър Писториус беше предупредил за дефицитите в отбраната на страната, но също така и на Европа. „Ние, европейците, трябва да увеличим ангажимента си за гарантиране на сигурността на нашия континент“, бе казал той.

Особено необходимо е да се навакса изоставането в отбранителната промишленост. Увеличаването на капацитетите ще отнеме време. „Имаме около пет до осем години, за да наваксаме – както във въоръжените сили, така и в промишлеността и обществото“, подчерта Писториус.

Германия има нужда от боеспособна армия

Германският военен министър направи сравнение с Русия, която увеличава с над 60% военната си продукция. Според Писториус заплахите на руския президент срещу балтийските държави, Грузия и Молдова трябва да се приемат сериозно „Това не е само „дрънкане на оръжие“, подчерта той. По думите му още в края на това десетилетие Германия може да се озове пред сериозна опасност. В тази връзка редица германски издания припомнят и призива на военния министър Бундесверът да бъде приведен в състояние да води война, а не просто да се защитава.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Веселин Стойнев: Окупацията на трибуната на Народното събрание е абсолютно неприемливо парламентарно поведение

Свидетели сме на пълзящ опит за диктат на малцинството над мнозинството в парламента. Това каза пред БНР журналистът Веселин Стойнев, коментатор в DW („Дойче веле“). Той подчерта, че окупацията на трибуната на Народното събрание е „абсолютно неприемливо парламентарно поведение“: „Недопустимо от гледна точка на идеята за представителна демокрация, защото депутатите […]