Затопляне на отношенията между президент и премиер под егидата на Мария Габриел

NetNews

Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков намериха пресечни точки и затоплиха отношенията. Това пролича от годишната конференция с българските посланици, организирана от вицепремиера Мария Габриел, съобщи Bulgaria ON AIR. На нея първите в държавата обсъдиха приоритетите за страната. Във външната политика това са приемането ни в Шенген и Еврозоната. Във вътрешната е преодоляване на неравенствата и благосъстоянието на населението.

„България да бъде активен член на Европейския съюз и НАТО“, призова дипломатите вицепремиерът Мария Габриел.

„Много ясни са нашите приоритети – влизане в Шенген, Еврозоната, членство в ОИСР“, подчерта Габриел.

Премиерът подчерта, че България може да се доближи икономически и социално до средноевропейските държави.

„Има и едно „Но“ и то е, че повишаването на средния доход не е достатъчно, за да се чувстват българите щастливи в своята родина. Това, което трябва да, е да преодолеем неравенството. Шенген не е самоцел, а влизането в Еврозоната ще понижи лихвените проценти, което ще рефлектира върху икономиката“, отбеляза Денков.

„Докато не сме на една маса с тези, които вземат най-важните решения, ще имаме усещането че не сме изпълнили завета на Левски, не сме равни, а нашето място е там“, заяви премиерът.

Държавният глава Румен Радев призова за по-агресивен натиск върху Нидерландия и Австрия, за да кажат „Да“ на България.

„Ние трябва да намерим точния баланс по отношение на Шенген, докъде с дипломация, докъде с добронамереност, докъде да прилагаме обратния натиск“, заяви президентът.

Той посъветва правителството да следи внимателно геополитическата ситуация и рецесията в Германия и съсредоточавайки се в икономиката, да не изпуска фундамента ѝ – енергетиката.

„Сега е времето да извличаме дивидента от нашето географско положение. Нашият проблем е емиграцията на млади хора в детеродна възраст, които изтичат навън и ние разчитаме много, така да работите, че тези хора да гледат по-често към България и да започнат да се връщат“, коментира държавният глава.

Премиерът отбеляза, че заложената в началото на мандата управленска програма се изпълнява по план.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Скопие продължават политическите престрелки около конституционните промени

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ потвърди, че няма да подкрепи конституционните промени, които трябва да вкарат българите в основния закон и да придвижат страната към ЕС. Според ВМРО-ДПМНЕ София ще предяви още искания. В позиция на партията се посочва, че министърът на външните работи Буяр Османи е “потвърдил […]