Защо Новак Джокович е толкова спорен играч в света на тениса?

NetNews

Новак Джокович често трябва да стиска ухото си, за да насърчи публиката да го аплодира.

Той е спечелил 20 титли от Големия шлем при мъжете и е номер едно в света със зашеметяващ атлетизъм – но Джокович е и една от най-поляризиращите фигури в своя спорт.

34-годишният сърбин в момента се намира в правителствен хотел за задържане в Австралия, в очакване на развръзката на последния спор, който се е завихрил около него – визата му бе отхвърлена в Мелбърн, когато пристигна, за да защити титлата си от Откритото първенство на Австралия.

Съдът ще реши в понеделник дали да го депортира. Но независимо дали ще спечели или загуби обжалването си, събитията тази седмица го направиха още по-спорен играч.

Как едно момче, оцеляло по време на бомбардировките на Белград от НАТО през 1999 г., се е превърнало в играч, който се е борил да стопли сърцата на толкова много хора?

„Не можеш да накараш хората да те обичат“

Когато Джокович се изправи срещу Роджър Федерер на финала на Уимбълдън през 2019 г., епична среща беше помрачена от освиркването към сърбина. Пропуските му бяха аплодирани, а той беше подиграван в партизанска атмосфера, която по-често се среща на футболните стадиони, отколкото на тенис кортовете.

Джокович спаси мач точки и продължи към спечелването на класически финал, като експертите призоваха феновете да покажат повече уважение към великия играч.

Трудно е да се определи защо почитателите на този спорт реагираха така – да, изключително популярният Федерер има фенове, каквито никой друг играч не е виждал, но Джокович също е един от великите в спорта.

„Не можете да накарате хората да ви обичат и това е положението“, каза бившият му треньор Борис Бекер пред BBC Radio 5 Live Breakfast. „Той е добър млад спортист с правилна нагласа и правилен характер, просто има различен поглед върху живота. Има различно виждане как се храни, как пие, как спи. Ето къде не можеш да го критикуваш. Може би това е причината да е толкова успешен, но той не е за всеки – разбирам.“

Начинът му да празнува възбужда ли хората? Той прави екстравагантен жест към четирите ъгъла на игрището в знак на благодарност – това прави лошо впечатление, когато сте освирквани?

Или това е поведение е подтикнато от миналото му на корта? Джокович многократно е обвиняван от играчи в преувеличаване на нараняванията, включително на миналогодишното Откритото първенство на Австралия, когато Тейлър Фриц каза, че сърбинът би се оттеглил от мача им, ако проблемът му с корема беше „наистина, наистина лош“.

Още през 2008 г. Анди Родик се подигра с Джокович, като предположи, че сред многото заболявания, които притесняват сърбина на US Open, може да са птичият грип, антракс и ТОРС.

Или става дума за неговите проблясъци на гняв на корта? Най-скандалното се случи на US Open 2020, когато той случайно удари топка в съдия по линия.

Неговите изказвания срещу съдии и децата, хвърлящи топките, през годините също контрастираха с по-спокойното поведение на най-близките му съперници Федерер и Надал, а думата „арогантен“ никога не е далеч от устните на критиците му.

Негативното отношение може да е смесица от всичко това, но също така си струва да се помисли какво се е случило и извън корта.

„Добри намерения“ или „егоистични“?

Джокович предизвика много критики в началото на пандемията, когато беше сред група играчи, които дадоха положителна проба за COVID-19 след Adria Tour – турнир, който самият той организира. Там играчите не спазваха дистанция, не носеха маски, а клипчета в интернет показаха и как се прегръщат.

Докато правилата за локдаун в Хърватия бяха облекчени към този момент, все още нямаше ваксина. Британецът Дан Евънс каза, че това е „лош пример“, а австралиецът Ник Киргиос го описа като „проблемно решение“ да играе.

По-късно Джокович се извини, като каза, че е било „твърде рано“ да се проведе събитието, но че този ход е бил ръководен от „чисто сърце“ и „добри намерения“.

Той отново предизвика разочарование преди година, когато помоли директора на турнира Australian Open Крейг Тайли да облекчи правилата за карантина, включително предложения като намаляване на периодите на изолация и преместване на играчи под карантина в частни къщи с тенис кортове.

Отново Джокович посочи като причина „добрите си намерения“ и каза, че писмото му е „погрешно тълкувано като егоистично, трудно и неблагодарно“.

Духовен и страстен сърбин, който иска да бъде харесван

Добрите намерения са принципът зад неговата фондация „Новак Джокович“, която изгражда предучилищни заведения и подкрепя обучението на учители в Сърбия, за да даде на „децата от бедните райони шанс да учат и играят в безопасна, творческа и възпитателна среда“ и е вдъхновена от неговата разкъсано от война детство.

Страната му е в основата на мотивацията му, тъй като е поставил да играе за националния си отбор наред с турнирите от Големия шлем като негова най-важна спортна цел, а също така обича да раздава ракети на младите фенове в тълпата.

Феновете на Джокович – а трябва само да сте на среща за Купа Дейвис в Сърбия, за да знаете, че има много от тях и те са много гласови – празнуват факта, че той постигна огромен успех в епоха, в която играха още двама велики играчи – Федерер и Надал.

Силно духовен човек, който практикува йога и медитация и следва растителна диета, Джокович веднъж въведе съживление във форма до петдневен планински преход със съпругата си, който доведе до последователни турнири от Големия шлем.

Наричан „Жокера“ в началото на кариерата си, когато правеше хумористични имитации на колегите си играчи, той просто отчаяно иска да бъде харесван.

Джокович никога не е имал подкрепата на швейцарския великан Федерер и испанския Надал, особено на турнирите от Големия шлем и особено на US Open, където понякога е бил враждебен.

Въпреки че често отхвърля освиркванията, той не успя да скрие сълзите си на миналогодишния финал на US Open, когато каза, че въпреки че е загубил мача, е „най-щастливият човек“ заради любовта, която е изпитал от публиката.

Сръбският журналист Саша Озмо каза пред BBC Radio 5 Live Breakfast, че през годините е имало „несправедливо отношение“ към Джокович и че той „често е правил грешки, които дават амуниции на критиката“.

„Но понякога нещата, които е направил, които са много положителни, просто не се споменават достатъчно често“, допълни той.

„Новакс“ Джокович

Любовта, която той може да е спечелил в Ню Йорк, се изпари тази седмица в Австралия, когато много местни жители бяха вбесени, че Джокович, който каза, че е против ваксинацията срещу COVID-19, е получил медицинско освобождаване от два независими медицински групи, организирани от Tennis Australia и щата Виктория.

Австралийците трябваше да понесат някои от най-строгите ограничения в света – мнозина все още не могат да пътуват между държави или в международен план – и гледаха на ситуацията като към него специално отношение.

Джокович беше задържан на летището в Мелбърн няколко часа, преди граничните служители да обявят, че не е спазил правилата за влизане, свързани с освобождаването, а участието му в Australian Open е в ръцете на съда.

Дебатът „ще играи ли той, или няма да играе в Австралия“ доминираше в предсезонната подготовка и макар мнозина да поставят под съмнение противопоставянето му срещу ваксинацията, начинът, по който той обяви, че ще бъде в Мелбрън, може да се разглежда като вреден.

Публикуването в социалните медии, в което се казва, че е получил медицинско освобождаване, без да се посочат причините, накара фенове, местни жители, политици и други играчи да искат отговори.

Ако спечели обжалването срещу депортирането в понеделник и може играе за рекордна 21-ва титла от Големия шлем при мъжете, той най-вероятно ще бъде освиркан от австралийските фенове, които го нарекоха „Новакс“,  и аплодиран от онези, които развяват признаци на подкрепа извън хотела, където е държан.

И ако загуби привлекателността, той все още вероятно ще притисне ухото си на следващотосъбитие.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

За една година: 4 пъти обират болницата по онкология

Четири пъти за година обират болницата по онкология в София. За това съобщи директорът на здравното заведение д-р Стефан Константинов във „Facebook“. В социалната мрежа той разпространи и клип с предполагаемия обирджия. В поста към видеото той пише „Щетите не са големи, но неприятни – разбити брави, повредена дограма и […]