Защо сексът в една връзка е толкова важен?

NetNews

Свикнали сме да мислим, че сексът е основата на една връзка, но само в началото. След това плътските удоволствия отстъпват място на приятелството, обичта и уважението между партньорите. Всъщност обаче, редовният секс може да има много позитивно влияние върху настроението и здравето ни – като например по-ниско кръвно налягане, намалени нива на стрес, по-голяма интимност между партньорите и др. Според някои изследвания, сексът дори може да намали броя на разводите. Защо обаче той е важен в една връзка? Ето и някои възможни отговори на този въпрос:

Чрез секса вие се чувствате по-близки с партньора

Със сигурност сексът е предотвратил не една и две караници. Когато сте близо с партньора си, вие имате възможност да го опознаете, да общувате с него на едно съвсем друго ниво. Физическата близост с друго човешко същество помага за отделянето на окситоцин, хормонът, който се свързва с обвързването, доверието, близостта и др. Този важен хормон може да подпомогне намаляването на нивата на стреса, тревожността и дори да намали симптомите на депресия.

Чрез секса вие показвате привързаност

Със сигурност желанието ви за секс е ясен сигнал за вашия партньор, че го желаете. Нищо не действа по-стимулиращо за самочувствието на един мъж от това да знае, че е харесван. Така вие засвидетелствате уважение към неговата личност и му показвате, че той е важен за вас.

Сексът подобрява самочувствието

Когато свалим дрехите си, ние се показваме пред другия голи – както буквално, така и преносно. Ето защо, ако искате да подобрите самочувствието си, опитайте се да не се “криете“ когато правите секс. Гордейте се с тялото си, такова, каквото е и ще видите, че това ще се отрази страхотно на любовния ви живот. Така ще дадете кураж и на партньора си да бъде по-отворен и освободен от предразсъдъци и комплекси.

Сексуалното общуване може да подобри настроението ви

Сексът е една от най-естествените човешки дейности. Ето защо, според експерти, ако дълго време го избягвате по една или друга причина, има вероятност да повишите нивата на тревожност и да имате проблеми със съня. Продължителните периоди без секс могат да намалят значително либидото и дори да доведат до загуба на желанието за секс.

Сексът влияе положително на здравето ви

Оказва се, че сексът може да бъде една от най-добрите техники за справяне със стреса. Той намалява нивата на хормоните, които отговарят за стреса, като здравословните му ползи могат да се изпитат дори и на другия ден.

Сексът ви помага да останете във форма

Сексуалният акт е форма на физическо упражнение. Според Американската кардиологична асоциация, сексуалната активност е еквивалентна на умерена физическа активност, като например бързо ходене или изкачване на стълби. Движенията, които тялото извършва по време на секс могат да стегнат и тонизират коремните и тазовите мускули. При жените подобреният мускулен тонус може да подобри и контрола над пикочния мехур.

Как да увеличите интимността във връзката?

За да поддържате вашата връзка, можете да насърчите интимността помежду си, като не е задължително това да е само чрез секс. Можете да използвате времето, което прекарвате заедно и да се прегръщате повече или пък да извършвате активности, които допадат и на двама ви – като например да ходите на танци. Използвайте всеки удобен момент, целувайте и прегръщайте половинката си. Когато вървите заедно, опитвайте се да го правите, докато държите ръцете си. Отделяйте поне няколко часа седмично, за да бъдете сами и се опитайте да коментирате теми, различни от домакинството, работата или пък децата, пише flagman.bg.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

12 юли 1991 г. България има нова конституция

Ако 4 юли е националният празник на САЩ, то защо 12 юли не е национален празник в България? На тази дата през 1991 г. 7-то Велико народно събрание приема Конституцията на Република България с подписите на 309 депутати, 4-ма подписват по-късно. Конституцията установява основните принципи, върху които се изгражда политическата […]