За първи път двама разделиха приза най-добър лекоатлет на годината при мъжете

NetNews

За първи път в историята Европейската атлетика двама състезатели разделиха приза на най-добър лекоатлет на годината при мъжете. Арманд Дуплантис (овчарски скок – на снимката) и Якоб Ингебригтсен (5000 метра) събраха равен брой в гласуването и бяха наградени на церемонията в Талин от президента на федерацията Добромир Карамаринов, предава sportal.bg.

При жените наградата за номер 1 на сезона получи Фекме Бол от Нидерландия, която стана европейска шампионка на 400 метра и на 400 метра с препятствия, а освен спечели сребро в двете дисциплини на световните шампионати на открито и в зала.

Бол, Дуплантис и Ингебригтсен завоюваха общо девет титли през 2022 година, включително шест златни медала от Европейското първенство в Мюнхен.

Дуплантис подобри световния рекорд на овчарски скок три пъти през 2022-а, включително два пъти в големи първенства с 6.20 метра на Световното първенство по лека атлетика на закрито в Белград и 6.21 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн.

По-малко от месец по-късно Дуплантис подобри рекорда на шампионатите с 6.06 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.

Ингебригтсен започна годината, като постави световен рекорд на закрито на 1500 метра 3:30.60 минути, след което спечели пет медала, включително сребро на 1500 и злато на 5000 метра на Световното първенство и две златни отличия на двете дистанции на Европейския шампионат.

В категорията „Изгряващи звезди“ призовете получиха гъркинята Елина Ценгко (копие) и литовецът Миколас Алекна (диск), който е син на легендата в тази дисциплината Виргилиус Алекна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руши Сунак се кандидатира за лидер на консерваторите

Риши Сунак официално обяви днес кандидатурата си за нов лидер на британската Консервативна партия, който след това да замени Лиз Тръс и като премиер, предаде Ройтерс. Смята се, че бившият министър на финансите е фаворит в надпреварата. Той пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори […]