Здравният министър: Осигурени са 1 200 000 антигенни теста, рано е да разхлабваме мерките

NetNews

Осигурени са близо 1 200 000 антигенни теста за страната .Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг, след като тази сутрин заедно със заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в село Лозен.

"С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за COVID заболявания", заяви проф. Ангелов, цитиран от БНР.

Тази сутрин проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.

При положителен антигенен тест и изявена клинична картина, хората "ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред – да бъдат с карантина, която е 10-дневната, както е с PCR тестове", каза министърът.

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари.

Ваксината, която идва у нас, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, допълни министърът и заяви, че би си я поставил. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Той допълни, че все още е рано да се говори за разхлабване на мерките.

"По отношение на училищата и по отношение на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ПСЖ продължава с колебливото си представяне във Франция

ПСЖ продължи с колебливото си представяне в Лига 1 и в 14-ия кръг. „Принцовете“ загубиха с 0:1 от Лион у дома и се свлякоха на трето място във временното класиране. Единственият гол на „Парк де Пренс“ вкара Тино Кадевере в 35-ата минута. „Хлапетета“ завършиха мача в намален състав, след като […]