Зеленски за уволнените дипломати: Ротацията е нормална част от дипломатическата практика

NetNews

Както ФАКТИ вече съобщи, украинският президент Володимир Зеленски уволни петима дипломати, след които посланика в Германия Андрий Мелник, според указ, публикуван от президентската канцелария.

Посланиците на Украйна в Норвегия, Чешката република, Унгария и Индия също са уволнени, се казва в указа. Не се посочва защо е направено това, нито с какво ще се занимават уволнените оттук нататък.

„Днес подписах укази за уволнението на някои посланици на Украйна“, каза Зеленски по-късно през деня“, цитиран от ДПА и БТА.

„Тази ротация е нормална част от дипломатическата практика. Нови представители на Украйна ще бъдат назначени в Чешката република, Германия, Унгария, Норвегия и Индия. Кандидатите са подготвяни от министерството на външните работи“, каза Зеленски във видеообръщение.

Украинското посолство в Берлин не коментира указа. Мелник стана известен с многократните си настоявания за по-голяма подкрепя за Украйна от германското правителство под формата на по-тежки оръжия, тъй като руските атаки във войната, започната от Москва на 24 февруари, продължават.

Наскоро Мелник беше критикуван заради това, че защитава украинския националистически лидер Степан Бандера, който е ръководил група, отговорна за етническо прочистване и клане на десетки хиляди поляци и евреи през Втората световна война.

Мелник отрече Бандера да е масов убиец и каза в интервю, че той е бил съзнателно демонизиран от Съветския съюз. Израелското посолство обвини Мелник в „изопачаване на историческите факти, омаловажаване на Холокоста и обида на онези, които са били убити от Бандера и неговия народ“.

Първоначално Мелник не отговори, но по-късно отхвърли обвиненията. „Всеки, който ме познава, знае: винаги съм осъждал Холокоста по възможно най-категоричния начин“, написа Мелник в Туитър и нарече обвиненията „абсурдни“.

Мелник е посланик в Берлин от януари 2015 г., по-дълго от обичаен мандат на такъв пост. Коментатори в Киев отбелязаха, че Мелник е бил посланик двойно по-дълго от обичайното.

Заместник-председателката на Бундестага Катрин Горинг-Екхарт изрази уважението си към Мелник след новината за уволнението му. Тя посочи, че Мелник всеотдайно е работил за страната си и изтъкна, че той е „безпогрешен и неуморен глас за свободна Украйна“. Горинг-Екхарт допълни, че не е съгласна с Мелник по отношение на Бандера, но независимо от това му пожела всичко най-хубаво в лично качество, в бъдещата му служба и на страната му.

Някои германски медии, сред които вестниците „Билд“ и „Зюддойче цайтунг“ написаха, че Мелник ще стане служител във външното ведомство в Киев, цитирайки украински източници.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

БАБХ представя резултатите от проверките на "Капитан Андреево"

Агенцията по храните (БАБХ) ще представи днес резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. Това ще направят директорът на БАБХ Христо Даскалов и Иван Христанов, зам.-министър на земеделието, предаде БНР. Очаква се да бъдат обявени и следващите стъпки за преминаването на граничния контрол […]