Зеленски получи подкрепа от Италия при визитата си в Рим

NetNews

Володимир Зеленски е на официално посещение в Рим в търсене на допълнителна военна помощ за Украйна срещу Русия. Това е първото му посещение в Италия след обявената от Москва „специална военна операция“ срещу Киев на 24 февруари 2022 г.

Зеленски имаше срещи с италианския президент Серджо Матарела и с премиера Джорджа Мелони. След това той се срещна с папа Франциск във Ватикана, който в края на април съобщи, че Светият престол участва в мирна мисия за прекратяване на войната с Русия, предаде Ройтерс.

Зеленски пристигна в Рим с италиански правителствен самолет. Той беше посрещнат от италианския външен министър Антонио Таяни, преди да се отправи към италианската столица с дълъг конвой превозни средства.

Зеленски бе откаран в двореца „Куинирале“ малко след 12 часа местно време днес, където бе посрещнат от италианския президент Серджо Матарела. След изпълнението на химните на двете страни, двамата лидери влязоха в сградата, за да проведат личен разговор, предаде ДПА.

Италия напълно подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, каза Серджо Матарела след срещата.

За нас е чест да сте тук в Рим, обърна се той към Зеленски в запис, излъчен по италианска телевизия.

„Поисках да се срещнем отново след разговора ни преди години, въпреки че сега е при различни обстоятелства, ние сме изцяло на ваша страна“, заяви Матарела.

Пътуването в Италия е „важно посещение за подхода към победата на Украйна“, каза Зеленски.

Матарела е изявен помощник на Украйна, а лидерът Зеленски се очаква да призове за допълнителна помощ от Запада. Срещата му с папата се очаква да се състредоточи върху изгледите за мир, отбелязва Ройтерс.

По-късно Зеленски имаше среща и с италианския премиер Джорджа Мелони в двореца „Киджи“ в Рим. Тя се срещна със него в двора на нейната официална резиденция около 13 часа местно време, където украинският лидер беше посрещнат с военни почести.

Украинският посланик в Италия Ярослав Мелник и италианският посланик в Украйна Пиер Франческо Зазо също са били на летището при пристигането на Зеленски, предаде АНСА.

Зеленски е придружаван по време на посещението си и от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрей Ермак.

Вечерта украинският президент ще бъде гост на известното телевизионно предаване „Порта а Порта“, съобщи телевизия РАИ.

От седмици се спекулира, че Зеленски може да пътува и до Германия през уикенда, въпреки че това все още не е потвърдено. Зеленски и украинският народ трябва да получат престижната награда „Карл Велики“ в западния германски град Аахен в неделя.

Изключителни мерки за сигурност

Преди пристигането на Зеленски в Рим бяха взети извънредни мерки за сигурност. Около 1500 полицаи и служители по сигурността днес бяха разположени, за да осигурят безпроблемното протичане на държавното посещение.

На летищата, гарите и в метрото бяха въведени специални проверки на сигурността. Над града беше обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети, а навсякъде, където се очаква Зеленски да бъде, има разположени снайперисти.

Украинците, живеещи в Италия, се събраха на известния площад „Барберини“ в центъра на Рим в очакване на пристигането на Зеленски. Въпреки дъжда те изпяха заедно украинския национален химн.

„Искаме да кажем на президента, че сме с него“, заяви по италианската телевизия ръководителят на Християнската асоциация на украинците в Италия Олес Хородецки. Те са уверени, че „Украйна ще прогони нашествениците и ще донесе мир“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Земетресение край Варна с магнитуд от 2.9 по Рихтер

Земетресение е регистрирано в района на град Суворово във Варненска област.   Това показват данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.   Трусът е с магнитуд 2.9 по Рихтер и е станал в 14:22 часа днес.   Той е с епицентър на 360 […]