Зеленски пристигна в София (обновена)

NetNews

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в София по покана на правителството. Това съобщи той в Туитър.

Зеленски ще има среща с премиера Николай Денков и президента Румен Радев. Държавният ни глава до момента не е коментирал визитата на украинския му колега.

Подкрепата на България за членството на Украйна в НАТО, подпомагането с боеприпаси и ядрената енергетика ще са основните теми на разговорите.

Полицейското приссътвие по основните столични булеварди е засилено от ранно сутринта. Силите за сигурност са разположени и около сградата на Народното събрание.

Украинският президент пристигна в българската столица по обяд с првителствения самолет от Кишинев.

Украйна е питала за реакторите още през 2022 г.

Примерът Николай Денков каза, че Украйна е отправила запитване за реакторите от „Белене“ още през миналата година.

„Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса“, обяви Денков по време на живо излъчване от Министерския съвет по „Фейсбук“, където отговаря на въпроси на граждани и журналисти.

Той допълни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката и това ще стане факт при визитата на президента Володомир Зеленски у нас.

„Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах – ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него“, каза премиерът. По думите му предвидено е двамата държавни глави да се срещнат.

Това е начинът да се търси конструктивен диалог, каза Денков. По думите му „от другата страна не винаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи“.

„България няма нужда от междуинституционални войни, а от успокояване“, допълни акад. Денков.

Според него към момента реална опасност за България от войната в Украйна няма. Това, за което трябва да работим, е да няма опасност оттук нататък, посочи Денков.

По думите му причините България да помага на Украйна са две. „Първата е, че Украйна е нападната държава. Основата на световния ред и на световния мир се състои в това, когато има граници на една държава, те да са неприкосновени и да не се преминават. Русия наруши това правило, нападна съседна държава. Всички държави по света трябва да се опитват да възстановят началните граници, за да възстановим реда в международните отношения. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото на други места. Така че, международният ред се крепи на опазването на границите, заяви Денков.

„Втората причина е непосредствено свързана с България. Русия неколкократно отправи заплахи, че след Украйна могат да последват Молдова, Балтийските държави, защо не други държави, които са членове на НАТО. Това са заплахи, които би трябвало да ни притесняват изключително много. България беше обявена за вражеска държава на Русия, без да е направила каквото и да било в това отношение. Добре е да се припомни и че руската армия влезе в България след Втората световна война, без да има обявена война от страна на България към Съветския съюз. Имаме история, която трябва да прочетем много по-внимателно от това, което учим в учебниците, и да разберем, че ако Украйна спечели войната, границата, където можем да очакваме агресия, ще бъде далеч от България. Ако Украйна загуби войната, нещата ще изглеждат по доста различен начин“, каза премиерът.

„Аз не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна. Въпросът е как ще завършат преговорите за мир, когато двете страни седнат на масата за преговори. Но кога ще седнат, какви ще бъдат условията им, зависи от усилията им на бойното поле. Това е една от причините ние да подпомагаме Украйна в този процес, защото колкото по-изгодни са резултатите от преговорите за Украйна, толкова по-стабилен ще е мирът за в бъдеще и по-спокойна ще е България в рисковете, които биха възникнали за нея след войната“, заяви още Денков.

Според него, за да се намали руското влияние в България „трябва да бъдем много по-активни в разказване на истинските истории, които се основават на факти и данни“.

В момента виждаме, че в социалните мрежи и медиите се разпространяват спокойно лъжи и дезинформация. Вижда се, че голяма част от тях е организирана и това пречи ние да водим истинският дебат какви са националните интереси на България, коментира премиерът.

По думите му интересите на България са войната в Украйна да свърши, но като се възстановят изходните граници на държавите, въвлечени в нея.

Съвместна декларация между България и Украйна

В сряда Министерският съвет одобри проект на Съвместна декларация между България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Киев, съобщиха от правителствената пресслужба.

„В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това“, се казва в съобщението на Министерския съвет.

От там припомнят, че „България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО“.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Основната цел на проекта на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от Министерския съвет на заседанието му в сряда, е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество.

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката.

Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде 5 години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Парламентът ще приеме декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

Днес се очаква Народното събрание да обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО. Тя беше подкрепена във вторник от външната комисия на парламента. „За“ гласуваха 11 депутати, а против бяха трима.

Вносители на декларацията са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“.

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Парламентът настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото Народно събрание потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство, включително и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Визитата на Зеленски – знак на признателност към България

„Посещение на Володимир Зеленски у нас e признание за това, което България прави през последните месеци“ – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вероятната визита на Зеленски в сряда.

„Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели. Така че, ако има такава визита, ще се видим с него“, каза още Борисов.

Той добави, че според него световната общност трябва да гарантира, че „тази най-голяма ядрена централа („Нова Каховка“) няма да се превърне в ядрена бомба“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че намира евентуалната визита на украинския президент в България за признание.

„Той е световен лидер и ако избере България, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план, че сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са в основата на подкрепата за Украйна“, каза Петков пред журналисти в парламента в сряда.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев внесе сянка на съмнение дали визитата ще се случи, след като вчера каза, че „самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало такава визита, тя да бъде отменена“.  От полигона в Ново село в сряда Тагарев все пак каза, че „все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време“.

Председателят на СДС Румен Христов пък разкри пред NOVA News, че Зеленски идва по покана на Министерски съвет.

„Очакваме да посети българския парламент и да направи изявление пред депутатите, ще видим дали натовареността му ще позволи това. Не очаквам Радев да се срещне със Зеленски. Все още не са уточнени подробности по визитата на президента на Украйна. От съображения за сигурност часовете на посещението на Зеленски се пазят в тайна“, каза Румен Христов. Според него визитата на украинския президент в София е престиж за България.

Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов каза в сряда, че се надява в четвъртък Зеленски да посети България. „Поканата му е от институциите, а правителството ще е основен домакин“, заяви Атанасов пред БНТ.

Към момента единствено БСП се обяви публично срещу посещението на Зеленски в София.

„Той ще чуе отново открито, последователно и принципно позицията на БСП, и защо сме против изнасянето на оръжие и решението сега във Вилнюс за влизането на Украйна в НАТО“, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в парламента в сряда.

„Сериозните, големите държави-членки изразяват разерви, това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Байдън, на г-н Столтенберг, че трябва на този етап да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целия Алинас срещу Русия във война, това означава световна война“, добави тя.

Нинова поиска и оставката на военния министър Тодор Тагарев, заради думите му от понеделник, че „независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат с разузнавателни средства и средства за кинетично въздействие в Черно море“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Модел и инфлуенсър показа секси дупе (ВИДЕО)

Ева Падлок е модел на бански. Дамата е Инстаграм звезда. Тя не е много срамежлива. Ето какво видео сподели: <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-captioned data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/reel/CuVDCB7AebJ/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% – 2px); width:calc(100% – 2px);“><div style=“padding:16px;“> […]