Зеленски: Украйна ще триумфира над руския терор

NetNews

Украйна не се огъна и ще триумфира над руските войски и терор, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Зеленски говори в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

„Ние не се пропукахме, преодоляхме многобройни предизвикателства и ще триумфираме. Ще потърсим сметка на всички онези, които донесоха това зло, тази война на наша земя“, каза Зеленски в послание, публикувано в социалните мрежи.

95% от украинците вярват в победата на страната си

Деветдесет и пет на сто от украинците вярват, че страната им ще победи Русия. Това сочат данни от анкета, осъществена в началото на месеца от украинския център „Рейтинг груп“. Решимостта на страната не намалява след година война, пише френският в. „Фигаро“.

Същевременно 97 на сто от запитаните украинци заявяват, че имат доверие на своята армия (срещу 65 процента през 2019 г.), а 90 на сто вярват на своя президент Володимир Зеленски (срещу 36 процента през януари 2022 г.).

Две трети от украинците говорят за влошаване на материалното си положение, а 36 на сто казват, че са останали без работа. Седемнайсет на сто посочват, че техен близък е убит през тази война.

Над половината (58 на сто) смятат за невъзможно да бъдат възстановени приятелските отношения с руснаците и беларусите, чиято страна е съюзена с Москва. Според 22 на сто те могат да бъдат възстановени след 20-30 години, а според 11 процента – до 10-15 години.

„Според мен наближаваме края на войната“, заявява в интервю за вестник „Монд“ генерал Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване. Войната обаче няма как да приключи, без да се възстанови териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници от 1991 г. Никой друг вариант не е приемлив за нас. Всякакви териториални отстъпки ще доведат само до нов конфликт в бъдеще, подчертава Буданов.

Кирило Буданов

Подкрепата на гражданите на ЕС за Украйна се запазва

Почти година след началото на войната на Русия в Украйна съпричастността на европейците към украинците не отслабва, сочат данни от проучване на „Евробарометър“, представени днес от Европейската комисия.

Отчита се, че това важи и за подкрепата за действията, предприети в помощ на Украйна и украинците. Гражданите на ЕС поддържат в голяма степен ускоряването на енергийния преход, инвестициите във възобновяеми източници и действията за намаляване на зависимостта на ЕС от руски енергоносители, се посочва в съобщение на комисията.

Почти всички (91 на сто) от участниците в допитването одобряват предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна, а 88 на сто подкрепят приема на бягащите от войната украинци. Одобрение от 77 на сто се отчита за осигурената финансова подкрепа за Украйна, а 74 на сто подкрепят налагането на икономически санкции срещу Русия. Европейците продължават да подкрепят в голяма степен забраната руски държавни медии да излъчват в ЕС (67 на сто), а 65 на сто одобряват финансирането от ЕС на покупката и доставката на военно оборудване за Украйна.

Отговорът на ЕС на войната удовлетворява мнозинството (56 на сто) от европейските граждани. Според 84 на сто ЕС следва да намали зависимостта си от руски енергоизточници възможно най-бързо.

ООН ще отбележи годишнината от руската инвазия в Украйна с резолюция

В навечерието на първата годишнина от руската инвазия Украйна и Русия лобираха пред страните в ООН за подкрепа преди гласуването в 193-членното Общо събрание, за което САЩ заявиха, че „ще остане в историята“, предаде Ройтерс.

„Ще видим каква е позицията на народите по света по въпроса за мира в Украйна“, заяви пред Общото събрание посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Общото събрание се очаква да приеме днес резолюция, предложена от Украйна и поддръжниците ѝ, в която се подчертава „необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир“ в съответствие с основополагащия Устав на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди инвазията на Русия и заяви, че уставът е „недвусмислен“, цитирайки го: „Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.“

Антониу Гутериш говори пред ОС на ООН, сн. ЕПА/БГНЕС

Украйна и нейните поддръжници се надяват да задълбочат дипломатическата изолация на Русия, като търсят гласове „за“ от почти три четвърти от Общото събрание, за да достигнат – ако не и да надминат – подкрепата, получена за няколко резолюции миналата година.

Те твърдят, че войната е обикновен случай на незаконно нахлуване на една непровокирана страна в друга, докато Русия се представя като водеща „прокси война“ със Запада, който въоръжава Украйна и налага санкции на Москва след нахлуването.

Проекторезолюцията на ООН, която няма задължителен характер, но има политическа тежест, отразява искането на Общото събрание от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия. Русия определи текста като „небалансиран и антируски“ и призова страните да гласуват против.

„Русия наруши Устава на ООН, като се превърна в агресор“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в ООН. „Когато им изпращате оръжия, вие помагате за унищожаването на Устава на ООН и на всичко, което ООН защитава. Това е много просто“, добави той.

Швеция е готова да изпрати танкове „Леопард“ в Украйна

Швеция е готова да изпрати някои от бойните си танкове „Леопард“ в Украйна и подготвя пореден пакет от помощи за нея в борбата ѝ да отблъсне руската инвазия, заяви министърът на отбраната пред шведската информационна агенция ТТ.

Швеция изпрати няколко пакета военна и гражданска помощ за Украйна след инвазията, предприета преди година от Москва, която нарича нахлуването „специална военна операция“.

Най-новият пакет включва бронирани бойни машини на пехотата, които според министъра на отбраната Пол Йонсон ще представляват основната помощ, предоставена от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

Швеция се готви да изпрати също усъвършенствана артилерийска система „Арчър“ (Archer), а в шведския парламент се засилва подкрепата за предоставяне и на някои от 120-те танка „Леопард“, с които Швеция разполага.

„Отворени сме за тази възможност и водим тесен диалог по въпроса – най-вече с Германия“, заяви Йонсон, цитиран от шведската агенция.

Чешкото правителство одобри допълнителна военна помощ за Украйна

Чешкото правителство одобри изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна и ще продължи да доставя техника от резерва си, съобщи днес министърът на отбраната Яна Чернохова, цитирана от Ройтерс.

Чернохова не уточни за какъв вид военно оборудване става въпрос, но каза, че досега Чехия е изпратила в Украйна 38 танка, 55 бронирани машини, четири летателни апарата и 13 самоходни гаубици от запасите си, наред с по-големи пратки, предоставени от частния сектор.

Испанският премиер Педро Санчес пристигна в Киев

Испанският премиер Педро Санчес съобщи днес в пост на испански и украински език в „Туитър“, че пристига в Киев – „година след началото на войната“, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

„Ще подкрепяме Украйна и народа ѝ, докато мирът се върне в Европа“, увери ръководителят на испанското правителство в съобщението си, придружено от видео, в което се вижда как той слиза от влак в Киев. Посещението му се осъществява ден преди да се навърши една година от началото на войната.

Изненадващата визита на Санчес в Киев – втора от началото на войната, се предприема след посещение на президента на САЩ Джо Байдън в понеделник и на италианската министър-председателка Джорджа Мелони във вторник.

В навечерието на визитата на Санчес испанското правителство съобщи вчера, че ще предостави на Украйна шест танка „Леопард 2А4“ и би могло да достави още, „ако потрябва“.

Еcтония иска повече подкрепа за Украйна и забрана за участие на Русия и Беларус в Олимпийските игри

Държавното събрание (парламентът) на Естония отправи призив за по-решително подпомагане на Украйна в нейната защита срещу Русия. Депутатите изразиха и подкрепа за Киев в усилията му да бъде забранено участието на руски и беларуски спортисти в международни спортни състезания и в Олимпийските игри, предаде ДПА, като се позова на изявление на естонския парламент.

„Нито Международният олимпийски комитет, нито който и да било друг може да остане неутрален по отношение на войната и престъпленията на геноцид, извършени от терористичния режим на Русия“, се казва в изявлението.

Прикриването на тези престъпления с олимпийския флаг е „неморално и неприемливо“, декларира естонският парламент в шестото си изявление в подкрепа на Украйна. Депутатите в Талин осъдиха също военната агресия на Русия и дадоха уверения на Украйна за подкрепата на Естония, като призоваха отговорни за войната да бъдат изправени пред съда.

„Храбростта на украинския народ задължава страните, уважаващи демократичните ценности, да бъдат единни и да продължават да помагат за победата на Украйна“, заявиха депутатите.

Естонският парламент отправи призив към международната общност да окаже по-решителна подкрепа на Украйна с военни, политически и икономически средства, за да може по-бързо да бъде постигната тази цел, се посочва още в изявлението.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Да подкрепим сираците, връчват наградите за "Добродетел 2022"

Предстои връчването на националните награди за „Добродетел 2022“ на Сдружението на сираците в България. Те се връчват за седма поредна година и имат за цел да се покажат добрите примери. „Решихме да организираме инициативата спонтанно преди 7 години, защото има хора, които през миналата година са ни подкрепили в инициативите […]