Иван Ибришимов: 4 февруари 1997 г. трябва да се помни

NetNews

„Това нещо, което се случи на 4 февруари 1997 г., трябва да се помни и да не се повтаря. Тогава се предотврати гражданска война. Тогава се създаде една партийна митология от БСП. Очевидно е, че партии, които имат нужда от митология, не ги чака добро бъдеще“, посочи журналистът Иван Ибришимов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза и мита, че от БСП са се отказали сами от властта.

„Митът гласи, че Георги Първанов и Николай Добрев са извършили подвиг и са спасили България. Това не е вярно, те бяха принудени да се откажат. На Съвета за национална сигурност главният секретар на вътрешното министерство, който е бил член на БСП, е поднесъл анализ, който е отрезвил участниците. Същността му е била свързана с това, че обстановката е почти безконтролна и искра може да пламне навсякъде“, обясни Ибришимов.

„Конституцията задължава Петър Стоянов, ако приеме въпросната папка, да я внесе веднага в парламента. БСП имаше пълно мнозинство. Това означаваше БСП да гласува това правителство. Петър Стоянов тогава трябваше да вземе решение – или да наруши формално Конституцията или да запази гражданския мир“, разказа журналистът пред Bulgaria ON AIR.

А относно актуалната политическа обстановка у нас, събеседникът изрази мнение, че наблюдава твърде много лутане.

„Тези, които трябва да вземат важните решения, не могат да взема такива от мащаба на тези, които вземаше Стоянов“, смята Ибришимов.

И добави, че в четворната коалиция има много лицемерие, а Нинова се държи великолепно като вицепремиер и министър.

Ако коалицията издържи до местните избори, ще издържи пълен мандат, прогнозира той.

„Местните избори са изключително важни, защото там е силата на ГЕРБ. Ако иска коалицията да оцелее пълен мандат, трябва да спечели здраво местните избори“, завърши Ибришимов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

COVID нанесъл над 7 млрд. евро загуби на европейския футбол

Европейският футбол ще остане „устойчив, стабилен и обединен“ през 2022, въпреки че пандемията от Covid-19 вече е нанесла щети на отборите от 7 милиарда евро, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, предава BBC. Разходите за клубовете за двата сезона между 2019 и 2021 година са посочени в доклад на Football […]