Иван Хиновски: Важно е да се вземе национално решение за развод с „Газпром“

NetNews

„Позицията на правителството за спрените доставки на природен газ е достойна. Ние обаче не можем да бъдем защитени от общоевропейска политика в областта на природния газ. Това са хетерогенни доставки по различни трасета при различни технически условия“.

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски. И допълни, че е важно да се вземе национално решение за развод с „Газпром“.

„Има как това да се случи. Трябва да се направи категоризация на потребителите – кои задължително трябва да работят с природен газ. Трябва да се опитаме да диверсифицираме част от потребителите на тръбен газ на пропан бутан. Могат да се реализират икономии част от потреблението на природен газ може да се замести с ВЕИ, особено там, където се произвежда топлинна енергия“.
В предаването „Нещо повече“ Хиновски подчерта, че в рамките на 3 до 5 години България може да постигне до голяма степен независимост от руски тръбен газ.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зоран Петровски е големият победител в "Сървайвър"

Режисьорът Зоран Петровски е големият победител в „Сървайвър“ – скритият идол. След повече от два месеца сред суровата природа на Филипините, до финала достигнаха трима играчи – Зоран, Ганка и Кари. И тримата показаха невероятен нюх към играта и заслужиха да достигнат до края. Деветчленното жури реши – Зоран е […]