Избори 2021: Ето така гласуваха българите в чужбина

NetNews

Известни са резултатите от вота на българите в чужбина. При обработени 100 процента протоколи от секционните избирателни комисии (СИК) най-много гласове получава партията "Има такъв народ" (ИТН).

Както показват официалните резултати, за вота на българите в чужбина, поместени на сайта на ЦИК, за партията на Слави Трифонов са гласували общо 52 317 души. Това означава, че 30,75% от българите, гласували зад граница, са дали своя глас за "Има такъв народ". По страни: във Великобритания, Испания и Португалия ИТН обира над 40 процента от гласовете на българските избиратели в тях, в САЩ подкрепата за партията на Слави Трифонов е 33,75 на сто, а в Германия – 36,38%.

Втори най-добър резултат на вота в чужбина постига "Демократична България – Обединение" (Да България, ДСБ, Зелено движение) – 17,56 процента. Общо за коалицията са подадени близо 30 хиляди валидни бюлетини, или с около 12 500 по-малко, отколкото за партията на Слави Трифонов. В Германия "Демократична България – Обединение" са били подкрепени от малко под 20 процента от гласувалите във Федералната република българи. Най-голяма подкрепа е регистрирана в Мексико – 44 процента от гласувалите там българи са пуснали бюлетина №11.

Във вота на българите в чужбина следват: ДПС – 13,17%, ГЕРБ-СДС – 8,66%, "Възраждане" – 7,42%, БСП – 6,52% и други. Бюлетина с "Не подкрепям никого" са пуснали 1 700 български избиратели зад граница, става ясно още от публикуваните на сайта на ЦИК данни след 100 процента обработени протоколи от СИК за гласуването на българите в чужбина.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Евронюз”: Кой е Слави?

„Кой е Слави?”: на този въпрос се опита да отговори телевизия „Евронюз” в 6-минутен репортаж, посветен на проведените в неделя парламентарни избори в България. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” е втора политическа сила, изпреварвайки БСП. Известен просто като Слави за повечето българи, Слави Трифонов сега оглавява нова партия […]