Изборни нагласи: ГЕРБ твърдо води, балотаж между Радев и Герджиков – това сочи най-новото изследване на „Тренд”

NetNews

ГЕРБ твърдо запазва лидерската си позиция за парламентарния вот. Коалицията със СДС има преднина от близо 8 % след втория. И според данните на изследователски център „Тренд”, както и на други агенции – второто място си оспорват БСП и „Продължаваме промяната”.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди вота на 14 ноември, показва, че за „ГЕРБ-СДС” биха гласували 22,9 на сто. Следват „БСП за България” с 15, 1% и „Продължаваме промяната” с 14,8 на сто от гласовете.

В парламента се очаква да влязат общо 6 партии, сред които са още: „Има такъв народ” с четвърти резултат от 12,8 %, ДПС – с 10,3% и последна е „Демократична България” – с 9,1% подкрепа.

Социолозите уточняват, че прогнозните резултати са на база твърдо решилите да гласуват в избори за ново Народно събрание, като такива са 55 на сто от анкетираните.

Под чертата за влизане в парламента остават: „Възраждане” с 3,6 %, „Изправи се.БГ! Ние идваме!” – с 3,3 %, ВМРО – с 2,2 % и много други формации.

Това означава, че така наречените „партии на промяната” отново няма да имат мнозинство от поне 121 депутати, което предвещава поредни предизвикателства и пред новия парламент.

При президентския вот се очертава сигурен балотаж между настоящия държавен глава Румен Радев и основния му опонент проф. Анастас Герджиков. Според изследването, двойката Радев – Йотова събира подкрепа от 46,8 %, а Герджиков-Митева – 24,4 на сто от гласуващите.

Без шанс да стигнат до балотаж са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – с подкрепа от 9,9 %, също и кандидатът, подкрепен от „Демократична България” – Лозан Панов, който събира предпочитанията на едва 6,4 на сто от заявилите, че ще гласуват.

Социолозите са установили, че българите са по-мотивирани да гласуват за парламентарния вот, отколкото за избор на президент.

Проучването е реализирано седмица преди вота, на терен, на територията на страната. От „Тренд” припомнят, че получените данни не трябва да се възприемат като твърда прогноза за изборните резултати, а като моментна снимка на нагласите на хората в страната. При такива проучвания не се отчита какъв би бил вотът на българите в чужбина.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Едва 9 от общо 23 училища в Ямболско с готовност да се включат в тестването на най-малките

От общо 23 училища в област Ямбол с паралелки от 1 до 4 клас, едва в 9 от тях е получен изискваният процент от над 50 на сто съгласие на родители за тестване. Данните изнесе днес началникът на Регионалното управление на образованието в Ямбол Стойко Стойков. Тестването и връщането в клас дори и на такъв минимален процент обаче, засега се отлага. Причината – Ямбол, заедно с още 14 региона в страната, все още няма предоставени тестове от Министерство на здравеопазването.
началник на РУО Ямбол Стойко Стойков