Изпитания и неволи –“ужасната година №2″ за кралица Елизабет II

NetNews

За държавния глава на Обединеното кралство – Кралица Елизабет Втора, 2021 година започна начело на една тежко засегната от коронавирусната пандемия страна, която току-що бе стартирала ваксинацията срещу коронавируса, на която всички залагаха много. Британският монарх приключи годината по идентичен начин, начело на една отново тежко засегната от коронавируса държава, принудена да въведе нови рестрикции, започнала бустерната ваксинационна кампания, на която всички залагаха много, докато не се появи вариантът Омикрон. Между началото и края имаше месеци, пълни с изпитания за кралицата.

Още по темата

4 дек 2021 22:46

33

28 ное 2021 14:50

58

22 ное 2021 20:22

7

19 ное 2021 22:14

20

12 мар 2021 14:17

54

8 мар 2021 07:11

350

В края на далечната 1992 г. Елизабет Втора сподели, че изминалата година е била най-ужасната във властването й. Тогава синовете й принц Чарлз и принц Андрю се разделиха със съпругите си принцеса Даяна и херцогиня Сара, а принцеса Анна се разведе със съпруга си Марк Филипс. В допълнение на това Сара бе заснета в топлес сцени с интимен приятел, беше разпространен запис на задушевен телефонен разговор на Даяна с дългогодишния й приближен Джеймс Гилби и се появи книгата: „Даяна: Нейната истинска история“ на Андрю Мортън, разкриваща аферата на Чарлз с Камила Паркър-Боулс. След края на 2021 г. – 19 години след най-ужасната година, Елизабет Втора спокойно може да каже, че изминалите 12 месеца са „ужасната година номер две“ за нея.

През март внукът на кралицата, вторият син на принц Чарлз и Даяна – принц Хари, и съпругата му Меган Маркъл дадоха интервю за американската топ журналистка Опра Уинфри, в което отправиха шокиращи твърдения за живота зад кулисите на кралската сцена.

Известната с таланта си да извлича най-пиперливото, съчетано с най-съзливото от всяка споделена й история, Уинфри и този път постигна желания ефект по време на интервюто, излъчено на 7 март по американската телевизия Си Би Ес и на 8 март по британската телевизия Ай Ти Ви. Пред нея Хари и Меган споделиха колко изолирани и отчуждени са се чувствали в британската кралска фамилия. Меган призна, че е имала помисли за самоубийство. Британското кралско семейство бе обвинено и в проява на расизъм, след като неназован член на фамилията се поинтересувал какъв ще бъде цветът на кожата на децата на Хари и Меган.

Разкритията целяха да обяснят на широката общественост защо през 2020 г., две години след сватбата си, Хари и Меган решиха да изоставят кралските си задължения и да избягат от пищния кралски живот първо в Канада, а после от другата страна на САЩ, чак в Лос Анжелис. Ефектът от това интервю беше буреносен. Бъкингамският дворец публикува изявление, в което каза, че повдигнатият по време на интервюто въпрос за расизма в кралското семейство поражда безпокойство, но припомни, че различните хора възприемат по различен начин едни и същи моменти.

Като цяло кралският двор каза, че младото семейство остава част от него и че ще вземе на сериозно всичко, споменато в интервюто. Отделно членове на знатната фамилия заявиха, че няма расизъм в британската кралска династия. Реакции и коментари на интервюто имаше и от страна на политици, журналисти, представители на чужди монархии, шоузвезди. Известният британски журналист Пиърс Морган, който се усъмни в истинността на думите на Меган, дори трябваше да се раздели с медията, за която работеше. Директно на страната на Меган и Хари застанаха Хилари Клинтън и Мишел Обама. По-завоалиран коментар в нейна подкрепа направи Барак Обама. Говорител на президента Джо Байдън похвали всички, които имат куража да говорят открито за психическото си здраве, както е направи Меган в интервюто. Премиерът на Австралия Скот Морисън припомни, че подкрепя монархията, а премиерът на Канада Джъстин Трюдо не пожела да коментира частния казус на Меган и Хари, но припомни, че винаги се е борил срещу расизма. Обикновено непремерен в изказванията си, британският министър-председател Борис Джонсън, запитан дали мисли, че кралското семейство е расистко, просто заяви, че според него правилното нещо, което един премиер трябва да направи, когато става дума за въпрос, касаещ кралското семейство, е да не казва нищо.

Интервюто обаче породи доста дебати – дали британското кралско семейство е старомодно, дали следва антични канони, дали то трябва да се стреми към по-модерна своя версия, проявяваща по-голяма чувствителност, съпричастност и толерантност. Породиха се и въпроси дали изобщо има нужда от кралско семейство, щом съществуването му в съответствие с отколешните правила и протоколи води до такива терзания някои от членовете му и ги тласка дори на прага на отчаянието и на помислите за самоубийство.

Заговори се отново за републиканско управление. А в САЩ дори се надигнаха гласове в защита на идеята, че Меган Маркъл трябва да се кандидатира за американски президент през 2024 г. Наложи се тук трезвомислие да влее спецът по директните и на моменти нетрезвомислещи изказвания – Доналд Тръмп. Запитан за тези слухове, той коментира: „Не съм й фен“, визирайки Маркъл. После добави, че познава кралицата и че тя е страхотна, след което подчерта, че си дава сметка, че всеки, който в този момент каже нещо негативно за Меган, бива зачеркнат и посочи като пример случилото се с Пиърс Морган.

Директно мнение на кралицата за интервюто не се чу и няма и да се чуе, но то със сигурност й е подействало доста разтърсващо, още повече, че бе дадено в момент, в който дългогодишният й житейски партньор принц Филип беше в тежко здравословно състояние. Месец след това той почина и тази кончина до известна степен смекчи страстите, породени от интервюто на Хари и Меган и канализира настроенията в посока на съчувствие към Елизабет Втора. И противници, и привърженици на монархията в този момент възприеха кралицата като обикновена възрастна дама, изгубила човека, който е бил част от живота й в продължение 73 години. Кулминацията на това съчувствие беше излъчваната по телевизията заупокойна литургия за принца, състояла се насред рестрикциите, въведени заради коронавируса. Заради тях в параклиса Сейнт Джеймс в Уиндзорския замък присъстващите бяха едва 30. И пак заради ограниченията те стояха вътре обединени в малки семейни клъстъри, съставени от съпрузи и деца, поради което овдовялата Елизабет Втора се оказа напълно сама в храма през цялата литургия и изглеждаше крехка и беззащитна.

Но съчувствието често пъти е мимолетна реакция и след траурната церемония нещата се върнаха в руслото и отново се появиха обичайните критики към британското кралско семейство, най-вече заради това дали е било нужно телевизионното излъчване на траурната церемония.

Три дни след това британската кралица отпразнува 95-годишен юбилей. При нормални обстоятелства тази годишнина би трябвало да се отбележи пищно. Но в съчетанието на траур и антиковидни мерки, заради които контактите с външния свят за монарха бяха ограничени, юбилеят премина в минорно настроение. Той беше само повод да се припомнят три рекорда. През 2015 г. Елизабет Втора подобри рекорда на кралица Виктория за най-дълго властвал британски монарх. А след смъртта на краля на Тайланд Рама Девети през октомври 2016 г. тя стана и най-дълго властвалият монарх в света. Припомнено беше и това, че Елизабет Втора сега е най-възрастният действащ монарх в света.

Два месеца по-късно, в началото на юни се роди дъщеричката на Хари и Меган, за която те бяха споделили в интервюто с Опра Уинфри. Предвид обтегнатите отношения на двойката с кралския двор името на новороденото правнуче на Елизабет Втора беше изненадващ избор – Лилибет Даяна. По този начин бе отдадена почит едновременно на кралицата, наричана на галено от съпруга си Лилибет, а също и на принцесата-бунтарка Даяна, с която мнозина отъждествяват Меган. Въпреки че Елизабет Втора публикува изявление, в което тя и цялото кралско семейство казваха, че са очаровани от появата на бял свят на момиченцето, бебето едва ли скоро ще види близките си отвъд океана. Не е известно дали те дори са видели някакви негови снимки. Родителите му, които са спецове в подклаждане на медийния интерес, засега са пускали в медийното пространство оскъден брой снимки на отрочетата си и то така умело режисирани и направени често под такъв ъгъл, че зрителят добива малка представа как изглеждат. Нищо общо с фотосите на трите деца на принц Уилям и съпругата му Кейт, публикувани ежегодно по всякакви поводи.

На, 1 юли, когато принцеса Даяна трябваше да навърши 60 години, принцовете Уилям и Хари се събраха, въпреки отчуждението помежду си, за да открият паметник на майка си в Лондон. Статуята бе изваяна в една от градините на двореца Кенсингтън от предпочитания от кралското семейство скулптор – Иън Ранк-Бродли. Но веднага се появиха коментари, че паметникът е грозен и не прилича на принцесата. Монументът включва освен бронзова статуя на Даяна и бронзови статуи на три деца. Замисълът е, че хуманитарната работа на принцесата е била от полза за всички деца по света, но мнозина сметнаха, че появата на трето дете около нея, поражда въпроси и объркване, предвид това, че тя имала само двама синове. Всички тези дебати безспорно са достигнали и до ушите на кралицата и са вгорчили настроението й.

В края на юли издателската къща Пенгуин рандъм хаус сюрпризира всички, като съобщи, че принц Хари и Меган са сключили договор за четири книги, като според източници те може да получат за това до 40 милиона долара. Две от книгите били мемоари на Хари, като едната можело да се появи още в края на идната година. Втората обаче се очертавала да е пълна със скандални разкрития за отношенията на принца с други членове на семейството, ето защо тя щяла да се появи едва след кончината на Елизабет Втора, според в. „Дейли мейл“.

През август дойде нов удар за кралицата от друго място. Жалба за изнасилване на непълнолетна бе подадена в САЩ срещу принц Андрю, третото й дете и втория й син. Тъжителката Вирджиния Джюфре обвини принца, че я е насилил на няколко пъти, когато тя е била на 17 години. Обвинителката се оказа и една от жените, обвинили финансиста Джефри Ъпстийн за трафик на непълнолетни с цел сексуална експлоатация, с когото Андрю поддържаше познанство и който бе намерен мъртъв в затвора през лятото на 2019 г. В края на октомври принцът поиска жалбата срещу него да бъде оттеглена. Той отрича твърденията на тъжителката, която настоява за финансово обезщетение. Джюфре и Ъпстийн са сключили през 2009 г. споразумение, съгласно което са били анулирани всички нейни твърдения и претенции спрямо финансиста и други физически и юридически лица. Адвокатите на принца смятат, че това споразумение защитава клиента им от съдене. Но всичко това хвърли петно върху монархията.

През есента се появиха здравословни проблеми за кралицата. Тя трябваше да пропусне официални прояви, като например реч на живо на конференцията за климата в Глазгоу и участие във възпоменанията в Лондон за жертвите на войните. Кралицата дори прекара една нощ в болница за изследвания, а после лекари я посъветваха да си почива две седмици и да не се натоварва в бъдеще с по-тежки кралски задължения.

Малко след като се стабилизира здравословно, кралицата получи нов удар, но този път не изненадващ.

Просто в полунощ на 30 октомври Барбадос официално се обяви за република и каза, че повече няма да признава Елизабет Втора за държавен глава. Островът вече ще има за държавен глава жена – президентката Сара Мейсън, опитна дипломатка и юрист, която до този момент беше генерал-губернатор. Обявяването на младата република стана с пищни церемонии въпреки коронавирусните рестрикции. Иначе официално Барбадос стана независим от Обединеното кралство още през 1966 г., но едва през последните десетилетия започна да се дистанцира от колониалното си минало. На тържествата в Барбадос кралицата прати сина си, престолонаследника Чарлз. И парадоксално, докато островът, известен с райските си плажове и рома, оттегляше признанието си към отживялата кралска институция и слагаше край на обременяващото колониално минало, точно там принцът бе догонен от обвиненията в расизъм, отправени преди повече от половин година в интервюто на Хари и Меган.

В САЩ се появи книгата на американския журналист Кристофър Андерсън „Братя и съпруги: В личния живот на Уилям, Кейт, Хари и Меган“, в която се разказва за размяна на реплики между Чарлз и съпругата му Камила, случила се на 27 ноември 2017 г., няколко часа след обявяването на годежа на Меган и Хари. Според книгата Чарлз се пита на глас как ли ще изглеждат децата на Хари и Меган и какъв цвят ще имат, на което Камила отвръща, че те ще бъдат чудесни. Според пресофиса на Чарлз всичко това е само измислица и няма нищо общо с реалността. В Барбадос запитан по този въпрос, самият Чарлз каза, че тъй като става дума за фикция, тя не заслужава изобщо да се коментира.

Сред този низ от кралски неволи имаше и три хубави неща. Освен прословутото бебе Лилибет, кралицата се сдоби с още трима правнуци през тази година. През февруари се роди Огъст Филип Хоук, син на британската принцеса Юджини и на съпруга й Джак Бруксбанк. Юджини е дъщеря на принц Андрю от брака му със Сара Фъргюсън. Месец след това се роди и Лукас Филип Тиндъл, син на Зара Филипс и Марк Тиндъл. Зара е дъщеря на принцеса Анна. Прави впечатление, че едно от имената и на двете момченца е Филип – знак на почит към принц Филип, който по време на ражданията им изживяваше последните месеци от живота си. През септември се роди Сиена Елизабет, дъщеря на принцеса Биатрис и Едоардо Мапели Моци. Биатрис е дъщеря на принц Андрю и Сара Фъргюсън. А второто име на бебето е отдаване на почит на кралицата. В края на ноември Елизабет Втора присъства на двойно кръщене на двете бебета с общо име Филип, състояло се в Уиндзорския замък. Това беше и първата й по-важна проява след епизода с влошаването на здравословното й състояние.

После смъртта отново я догони. В началото на декември почина херцогинята на Графтън, 101-годишната Ан Форчън Фицрой, която беше придворна дама на кралицата от 1967 г. Според запознати тя е била довереница на кралицата и връзката между двете е била много силна.

След втората ужасяваща година в живота си, кралицата я очаква една по-различна 2022 г. На 6 февруари се навършват 70 години от възкачването й на престола, станало през 1952 г., когато тя беше едва на 25 години. Коронацията й беше година по-късно – на 2 юни 1953 г. и беше излъчвана по телевизията. Сега по повод юбилея от възкачването на престола се предвиждат парад, музика, танци, църковна служба. Тържествата ще включват 5000 военни, артисти, акробати и доброволци. Ще бъдат включени и любимите на кралицата коне и кучета от порода корги. Ще има и огромни марионетки, които ще пресъздават най-щастливите мигове от живота на Елизабет Втора и принц Филип. Бюджетът на тържествата, които ще бъдат в началото на юни с кулминация на 5 юни, ще е 10-15 милиона лири. Те ще бъдат осигурени от частни източници.

И въпреки кралските неволи на Елизабет Втора през 2021 г. животът й, както и този на цялото британско кралско семейство, продължава да вълнува фантазиите на хората. Доказателство е сериалът „Короната“, чийто четвърти сезон обра наградите Златен глобус и Еми за телевизионна драматична продукция. А игралният филм „Спенсър“, пресъздаващ последните години от трудния брак на Даяна с принц Чарлз, имаше на кинофестивала във Венеция през лятото световна премиера. После обиколи редица фестивали, а в киносалоните се появи в началото на ноември. Филмът спечели редица номинации и награди, а преди броени дни получи и номинация за Златен глобус за най-добра актриса в драматична продукция за Кристен Стюарт, въплътила се в ролята на Даяна. /БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проплака първата двойка близнаци за 2022 г. в "Света София"

Снимка: Pixabay Във втория ден на 2022 г. се роди първата за годината двойка близнаци в Първа Специализирана акушеро-гинекологична болница /САГБАЛ/ „Св. София“, съобщиха от лечебното заведение. Раждането на двете момченца се е случило благодарение на екипа на д-р Константин Петров. Те са проплакали в 10.17 ч. на 2 януари. […]