Израел къса дипломатически отношения с Турция

NetNews

Израелското министерство на външните работи обмисля късане на дипломатическите отношения с Турция.

Външният министър Ели Коен обяви, че „предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да се направи преоценка на отношенията между Израел и Турция“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че „Хамас“ не е терористична организация. Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, предаде „Дейли Сабах“. Според организаторите в митинга са участвали 1,5 милиона души.

В речта си турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос. ”За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН“, каза той. На митинга присъстваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната.

Преди два дни бе съобщено, че Турция е преустановила плановете си за съвместни енергийни проучвания с Израел в Средиземно море и сътрудничество в износа на газ за Европа, пише турският в. „Йени шафак“, като допълва, че министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар, който планираше да посети Израел във връзка с дейности по проучвания за природен газ и строителство на газопровод, е отменил програмата си.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лай Чинг-те предвижда нова ера на дипломация за Тайван

Тайванският кандидат за президент на Демократическата прогресивна партия Лай Чинг-те обеща по-рано тази седмица да създаде нова ера за дипломацията. Той заяви, че основните ценности и стремежи на тайванците са демокрацията, мира и просперитетът. Лай иска да превърне Тайван в поддръжник на глобалната демокрация, правата на човека и върховенството на […]