Из историята на ПТГ „Иван Райнов”–Ямбол: Удостояването с орден „Кирил и Методий“

NetNews

През 70-те години на ХIХ век, Техникумът по механотехника в Ямбол отдавна е сред водещите в професионалното образование училища в Ямбол. Започнал съществуването си в 3 об­щин­с­ки дю­кя­на бли­зо до па­за­ра и до Кар­гон­с­кия мост с една клас­на стая, учи­тел­с­ка стая и учеб­на ра­бо­тил­ни­ца, през 1959 г. ТМТ вече е с 21 па­ра­лел­ки с 821 уче­ни­ка.

Училището продължава възходящото си развитие, като при ди­рек­тора То­дор­ка Кур­те­ва е построена вто­ра­та част на учеб­на­та сгра­да, съ­дър­жа­ща 10 учеб­ни ка­би­не­та, зри­тел­на за­ла, биб­ли­о­те­ка, сто­ло­ва с кух­нен­с­ки блок. В при­зем­ния етаж са раз­по­ло­же­ни учеб­ни­те ра­бо­тил­ни­ци по ме­та­ло­об­ра­бот­ва­не.

Училището е основен генератор на технически специалисти за промишлените производства, не само в Ямбол и региона, но и в цялата страна. При това положение, съвсем логично е, че дейността му е оценена на най-високо държавно ниво. За принос в подготовката на средни технически ръководни и изпълнителски кадри, с Указ № 725 на Държавния съвет през 1973 година техникумът е награден с орден „Кирил и Методий“ – III степен.

Това е една от най-престижните държавни награди. Орденът „Кирил и Методий“ е утвърден на 13 декември 1950 г. с указ №649 от Президиума на 1 Народно събрание и има три степени. В чл.36 от указ №1094 на Държавния съвет на НРБ от 28 май 1974 г. са определени мотивите за награждаване с ордена: „за дейност в областта на науката, просветата и културата и за големи заслуги за възпитанието на българския народ“. А ТМТ, чийто наследник е ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол, в пълна степен отговаря на това описание, поддържайки тази си репутация и до днес.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бизнесът ли трябва да организира посрещането на бежанците?

Бизнес асоциациите трябва да отделят ресурси, за да организират всички аспекти по посрещането и интегрирането на бежанците, а не да чакат действията на държавата. Световните вериги за доставки ще трябва да се пренастроят, за да избегнат ефектите от военните действия в Украйна, а след нормализирането на ситуацията, ще трябва да […]