Има 6 сигурни падания на метеорити на българска територия

NetNews

Метеоритът се определя като паднало от междупланетното пространство на земната повърхност метеорно тяло. Поради своя химичен и минерален състав, те представляват изключителен интерес за изучаване на ранните етапи на развитие и еволюция на Слънчевата система и на космическите тела като цяло.

На българска територия от XVIII век досега са известни 6 сигурни падания на метеорити. Повечето от тях се съхраняват в метеоритната колекция към Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Геолого-географския факултет на Софийския университет, пише Ретро.бг.

В района на българския град Кърджали, в Южна България, е открит един от най-големите, метеорит с тегло над 4,6 кг. Откриват го двама местни жители, които видели как през есента на 2015 година край селото им пада светещо тяло. Метеоритът, който между другото има формата на голяма капка, има много високо съдържание на желязо. За сега точно този метеорит е най-големият от тези, които някога са били намирани на територията на България. Най-вероятно това небесно тяло е долетяло от метеорния поток Леонид, който преминава близо до Земята всеки ноември.

Метеорит е паднал и в Средна гора край българския град Сопот, но все още не е намерен. Жителите на града са видели ярка светлина и са чули силен гръм, а по-късно е имало и дим. Много хора са забелязали огненото кълбо, което паднало в планината, а общото мнение било, че е с размерите на пералня.

Мнозина вероятно се интересуват колко ще струва такава тежка находка, ако случайно попаднат на нея. Говори се, че метеоритът може да бъде оценен на поне 10 000 евро. Именно поради тази причина редица българи са търсачи на подобни космически тела. Необичайната форма на метеорита пък може да увеличи многократно стойността му.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Туитър" блокира акаунт, следял частния самолет на Илон Мъск

Социалната мрежа „Туитър“ блокира акаунт, който е публикувал информация за движението на личния самолет на собственика на едноименната американска компания Илон Мъск. Това съобщи информационна агенция Bloomberg. Медията отбелязва, че акаунтът е поддържан от Джак Суини, студент в Университета на Централна Флорида от 2020 г. насам. В сряда, 14 декември, […]