Инфлацията в най-голямата европейска икономика би рекорда от 1951 година

NetNews

Инфлацията в Германия достигна най-високата си стойност от 1951 г. насам, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten, позовавайки се на данни на Федералната статистическа служба. „Спрямо миналата година инфлацията е 10,4 % през октомври 2022 г.“, се казва в публикацията.

В същото време най-много са се повишили цените на енергията. „Основната причина за високата инфлация е невероятното увеличение на цената на енергийните продукти. Те поскъпнаха с 43%. Особено силно се увеличи цената на енергията за домакинствата“, каза ръководителят на отдела Георг Тиел.

Осезаемо поскъпват и храните – с 20,3% спрямо миналия октомври. „Най-голямо е увеличението на цените на хранителните мазнини и растителни масла, млечните продукти и яйцата, зеленчуците и хляба и брашнените продукти“, се посочва в статията. Изданието съветва потребителите да се подготвят за следващите скокове на цените в близко бъдеще.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Венци Стефанов: Левски трябва един път за винаги да разбере, че футболът не е започнал от тях, а от нас

Босът на Славия – Венцеслав Стефанов говори пред колегите от „Блиц“ веднага след края на най-старото столично дерби, в което тимът му обърна Левски на „Герена“ и победи с 2:1. „Просто има Господ! Левски вече не е дразнител за нас. Радвам се, че един много голям славист Георги Кръстев – […]