И Вигенин с питане за нелегалните имигранти, по темата говориха премиерът и вътрешният министър

NetNews

Служебният вътрешен министър заяви, че през последните години оградата на границата с Турция изобщо не е поддържана и в спешен порядък трябва да се възстанови. По време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на ямболския депутат от БСП Кристиан Вигенин за увеличаващия се брой на нелегалните имигранти, министърът поясни, че преди няколко дни е имало проверка на място.

„На някой места има такива срутища, има и пробиви. Паднало е на някои места и няма абсолютно никаква поддръжка. Нашата държава е възложила поддръжката на това съоръжение на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Очевидно по разни причини, една от които е финансова, такава поддръжка не е реализирана изобщо. Това ще наложи в много спешен порядък да се възстанови оградното съоръжение, защото се оказа, че то е сериозно препятствие срещу нелегални мигранти, които идват от Турция“, обясни Рашков.

Броят на заловените нелегални емигранти през юли се увеличава със 17% на годишна база, каза още вътрешният министър. Той посочи, че на този етап няма нужда от изграждането на нови центрове за мигранти. Към 23 август в тези центрове са настанени 953 души, а капацитетът им е 1260 места. Ако броят на мигрантите се повиши, тогава ще бъдат отворени изградените през 2020 г. центрове в Любимец и Елхово, обясни още Рашков.

По-рано премиерът Стефан Янев коментира, че има увеличение на мигрантския натиск срещу границата ни, но това се наблюдава и преди да се развият събитията в Афганистан. Затова и са увеличени патрулите по границите от страна на „Гранична полиция“ – с 600 души, създадена е и специална група, която докладва ежедневно за състоянието на границата и на базата на този анализ властите могат да вземат решения за незабавни мерки, обясни още Янев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Роналдо си взе довиждане със своите съотборници

Суперзвездата Кристиано Роналдо си взе довиждане със своите съотборници. Португалецът, който е спряган за трансфер в Манчестър Сити, пристигна на базата около 10:20 часа българско време и си тръгна в 11:49, малко след като стартира тренировката на тима. На мястото са и фенове на Юве, които изчакват звездата. #Juventus, il […]