Йотова заминава за Румъния

NetNews

Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава за Румъния, където утре ще отбележи с банатските българи 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“ във Винга, съобщи БНР.

Винга е селище, основано от банатски българи преди близо 300 години. То е второто населено място в Банат по брой етнически българи, които съхраняват и до днес своите обичаи, език и традиции.

Римокатолическата църква „Света Троица“ във Винга е изградена от банатските българи през 1891 година. Храмът е осветен година по-късно. В него се пазят реликви от 1703-та година, пренесени от българите.

Утре вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на честването на юбилея на Римокатолическата църква „Света Троица“.

Планирани са срещи с местната власт на Винга, както и с представители на българското национално малцинство от различни краища на Румъния.

Йотова ще посети и Западния университет в Тимишоара и ще разговаря с ръководството му.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левски пусна в продажба уникален артикул

Левски пусна в продажба нов артикул. „Сините“ фенове ще могат да се сдобият с частица от историята, закупувайки си част от мрежата на вратата, в която Илиян Стефанов отбеляза победния гол във финала за Купата на България срещу ЦСКА. Ето какво написаха от столичния гранд: Вземи частица от историята! 558 […]