Кабинетът обсъжда промените в бюджета

NetNews

Очаква се кабинетът да обсъди промените в бюджета, за да ги внесе в Народното събрание, предаде БНТ. Правителството вече обсъди със социалните партньори актуализацията на бюджетната рамка, но не можаха да постигат съгласие по повечето точки.

Основните забележки на синдикатите бяха свързани с недостатъчните, според тях, мерки за увеличение на доходите на хората, след възникналата криза с високите цени на горивата и хранителните продукти. Синдикатите настояват да бъде увеличена минималната работна заплата.

Остро срещу това се обявиха от бизнеса и правителството. От бизнеса не са доволни, че липсват антиинфлационни мерки. Разкритикуваха и начина, по който ще бъдат увеличени пенсиите тази година. Това е и най-голямото разходно перо в актуализацията. Финансовият министър Асен Василев определи срещата като ползотворна и заяви, че част от бележките ще бъдат разгледани.

„Актуализацията включва основно антикризисните мерки плюс актуализация на пенсиите, както беше предвидено, плюс някои данъчни облекчения. Има редица предложения от коалиционните партньори. те трябва да бъдат допълнително обсъдени, остойностени и да се намери финансиране за тях. Няма как да бъдат заложени за сметка увеличаване на дефицита“, заяви Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Управляващите търсят съгласие по бюджета на Коалиционен съвет

Лидерски коалиционен съвет трябва да постигне съгласие по параметрите на бюджета. Срещата беше предвидена за вчера, но се отложи за тази вечер, предаде БНТ. Без окончателно разбирателство около актуализацията на бюджета за тази година приключи експертният коалиционен съвет вчера, който се проведе в Министерството на финансите. От „Има такъв народ“ […]