Казахстан ще проведе референдум за изграждането на атомна електроцентрала

NetNews

Казахстан ще проведе референдум, за да реши дали да построи първата си атомна електроцентрала, заяви днес президентът Касъм-Жомарт Токаев, като добави, че датата ще бъде определена по-късно, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Правителството на централноазиатската държава отдавна обсъжда идеята, като се позова на необходимостта от нов капацитет за производство на електроенергия, и дори определи планираното място за съоръжението в югоизточната част на област Алмари. Като потенциален партньор за изграждането на стратегическия обект се споенава „Росатом“.

Но някои активисти се противопоставят на проекта поради загриженост за безопасността и историята на Казахстан, където се намира Семеи, където по времето на Съветския съюз се провеждаха изпитания на ядрени оръжия.

„От една страна, Казахстан, като най-големият в света производител на уран, трябва да има собствен капацитет за ядрена енергия“, казва Токаев. „От друга страна, много граждани и някои експерти са загрижени относно безопасността на атомните електроцентрали.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Щетите, нанесени от урагана "Идалия", са на стойност над 12 млрд. долара

Ураганът „Идалия“ най-сетне започва да отслабва, давайки на местното население в южната част на щата Флорида възможност да се върне в градовете си. Властите се ангажират с разчистването на засегнатите райони и са мобилизирали екипи от съседните щати, за да помогнат в този процес. Въпреки това, десетки населени места продължават […]